Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Behalve dus tijdens een hittegolf, gewoon voor de zekerheid. Zet je de eieren toch in de koelkast, dan bewaar je ze beter in hun kartonnen doosje: zo koelen ze trager af en lopen ze minder kans op beschadiging (en dus contaminatie).
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Was de eieren nooit, daarmee beschadig je de breekbare schaal. Om het ei zit een belangrijke bacteriewerende laag. Wanneer je de schaal nat maakt, los je die laag op. Daardoor kunnen ziektekiemen zoals salmonella in het ei dringen.
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Om problemen met bacteriën te voorkomen , koelen we onze eieren nadat ze zijn verwerkt. Maar buiten de VS laten de meeste landen die beschermende cuticula intact. Ze gebruiken ook andere methoden om salmonella te weren, zoals het vaccineren van kippen en het verpakken en verkopen van eieren in de buurt van waar ze worden gelegd.
De redenatie is dat een kippenei is bedekt met een dunne, beschermende "cuticula" of membraan, die voorkomt dat Salmonella en andere bacteriën de schaal binnendringen. Sommige Europeanen beweren dat koeling daardoor overbodig is en dat het wassen van het ei de cuticula wegspoelt .
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Gekoelde eieren mogen niet langer dan 2 uur buiten de koelkast blijven . Bacteriën in of op een ei kunnen zich snel vermenigvuldigen bij kamertemperatuur, en een koud ei dat buiten de koelkast blijft staan, kan gaan zweten, waardoor de potentiële beweging en groei van bacteriën toeneemt.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Als je een rommelig nest hebt met direct contact tussen ontlasting en schaal, zal je ei bacteriën herbergen, ongeacht de bloeistatus . De meer open schaalporiën op bloeiloze eieren zullen resulteren in zowel snellere veroudering van de eieren als een significante toename van het risico op infectie.
Zoals we je al verteld hebben, is het belangrijk om de laatste 3 dagen de luchtvochtigheid van de broedmachine te verhogen. Je stopt de laatste 3 dagen ook met het draaien van de eieren, zodat de kuikens in alle rust kunnen uitkomen. Op dag 20/21 zullen jouw kuikens de eieren gaan uitpikken en komen ze uit het ei.
Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door.
Opslag in de koelkast: bewaar eieren in de koelkast bij 40°F of lager . Bewaar ze in hun originele doos op een binnenplank en uit de buurt van scherpe etenswaren. De temperatuur op een binnenplank blijft constanter dan op een plank in de deur, die vaak wordt geopend en gesloten.
Terwijl een vers ei dat op kamertemperatuur wordt bewaard, na een paar dagen in kwaliteit achteruitgaat en binnen 1 tot 3 weken gebruikt moet worden, blijven eieren die in de koelkast worden bewaard minstens twee keer zo lang van kwaliteit en versheid (15, 16, 17).
De plaatsing van eieren in de koelkast is ook van belang. Door eieren op de binnenste planken te bewaren in plaats van in de deur, kunt u voorkomen dat de eieren verschuiven en barsten .
Gekoelde eieren mogen niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur worden bewaard, of 30 minuten tot een uur bij 85 graden of warmer zonder koeling . In het geval dat uw wandeling of reis vragen oproept over koeling en de veiligheid van eieren, raadt het Egg Safety Center aan om vloeibare gepasteuriseerde eieren te gebruiken.
Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren. Gekookte eieren ten slotte kunnen niet bewaard worden in de diepvries, ze krijgen dan namelijk een vreemde textuur.
Eieren blijven verder langer goed, wanneer je ze met de punt naar beneden bewaart. De luchtkamer die in de stompe kant zit, beschadigt dan namelijk niet.