In abrikozenpitten zit de stof cyanide. Als je te veel cyanide binnenkrijgt is dit giftig en kan dit zelfs dodelijk zijn. Ook in pitten van bijvoorbeeld appels, kersen en perziken zit cyanide maar dan in een lagere hoeveelheid. Cyanide komt vrij als de pitten gemalen of gekauwd worden.
Niet kauwen! Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is ook niet gelijk een probleem. Maar vermaal de pitten liever niet in een blender of met een staafmixer om ze over je eten of in een smoothie te strooien.
Abrikozenpitten zijn veilig om te consumeren als ze op de juiste manier worden verwerkt om schadelijke stoffen te verwijderen, zoals door ze te weken, koken of te pellen . De manier waarop Chinese soepen en desserts doorgaans worden bereid, verwijdert meer dan 90% van het latente cyanide in abrikozenpitten, waardoor ze veilig kunnen worden geconsumeerd.
Er zijn niveaus waterstofcyanide (HCN) gemeten tussen 1500 en 2500 mg/kg voor bittere amandelen en tussen 2300 en 2980 mg/kg voor bittere abrikozenpitten die moeten worden beoordeeld. Het waterstofcyanideniveau in zoete abrikozenpitten ligt tussen 300 – 500 mg/kg.
Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek.
Verse abrikozen zijn klein, dus maak je geen zorgen dat je het overdrijft als je het niet bij één kunt laten, zegt Czerwony. "Maar als je diabetes hebt, zorg er dan voor dat je ze combineert met een magere proteïne zoals noten om bloedsuikerpieken te voorkomen. Hoewel abrikozen en ander fruit een gezonde bron van koolhydraten zijn, kunnen te veel ervan ongezond zijn ."
Voorbeelden van voedingsmiddelen die vaak winderigheid veroorzaken zijn: zuivelproducten – zoals melk, als er sprake is van lactose-intolerantie. gedroogd fruit – rozijnen en pruimen. fruit – appel, abrikoos, perzik en peer .
Het is echter belangrijk om de dagelijkse consumptie van abrikozenpitten te beperken tot ongeveer drie kleine abrikozenpitten voor volwassenen en een halve kleine pit voor kinderen . Anders loopt een persoon het risico om cyanidevergiftiging te krijgen.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Te veel amygdaline consumeren veroorzaakt cyanidetoxiciteit. De symptomen van cyanidetoxiciteit zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid, koorts, verwardheid, blauwe verkleuring van de lippen en huid door een laag zuurstofgehalte in het bloed, leverschade , zeer lage bloeddruk, zenuwschade, coma en overlijden.
Verwarm de oven voor op 350 F, leg de rauwe abrikozenpitten op een siliconenmat op een bakplaat en bak ze 5 tot 10 minuten. Daarna kun je de pitten ook zo eten als tussendoortje of ze gebruiken in recepten . Als je een fruitjam maakt, kun je ook een of twee rauwe pitten toevoegen terwijl je de jam kookt voor extra smaak.
Leg de pit op zijn kant en gebruik een notenkraker, hamer of bankschroef om de pit voorzichtig open te breken , zodat de abrikozenpit erin tevoorschijn komt.
Druk met twee duimen op het midden van de lychee, zodat de schil openbreekt. Pel de vrucht en verwijder de langwerpige pit. De pit is niet eetbaar.
Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje. Binnenin zit een grote steenachtige pit die als het rijp is, makkelijk loslaat. Het vruchtvlees is oranjegeel en geurt heerlijk.
Bij het eten van grotere hoeveelheden kunnen de pitten namelijk giftig zijn. Onder steenvruchten vallen onder andere perziken, abrikozen, kersen, pruimen, nectarines en avocado's. De pitten hiervan bevatten plantengifstoffen die in het lichaam worden omgezet in cyanide, een giftig stofje.
Daar is een heel goede reden voor te geven: appelpitjes bevatten stoffen die in je lichaam zorgen voor de vorming van cyanide. Cyanide valt niet bepaald binnen de schijf van vijf: een gram ervan is al dodelijk. Ook kersenpitten en abrikozenpitten bevatten dat spul, waaraan je dus werkelijk kan overlijden.
Voor een volwassene kan de consumptie van ca. 30 gram abrikozenpitkernen of bittere amandelen al dodelijk zijn. Indien kinderen meerdere pitten opeten kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Abrikozenpitkernen en bittere amandelen worden in de handel verkocht.
Wanneer deze toxine wordt gegeten, kan deze reageren met maagenzymen en een gif (cyanide) in de darmen vrijgeven. Dit kan maagpijn, ziekte en zelfs dodelijke gevolgen hebben, vooral voor kinderen. Abrikozenpitten in het bijzonder mogen niet worden gegeten . Verse abrikozen met de pit erin kunnen nog steeds worden verkocht en gegeten.
Het wordt vaak gevonden in de bittere abrikozenpit, kers, appelpit en amandel. Verschillende rapporten onthulden dat abrikozenpit is gebruikt voor de behandeling van hypertensie, chronische ontsteking, kanker en andere reactieziekten en voor de behandeling van migraine .
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Het eten van abrikozen helpt om constipatie te beheersen vanwege de Rechana (laxerende) eigenschappen die de stoelgang bevorderen en het spijsverteringskanaal reinigen . Tips: 1. Neem 4-5 abrikozen per dag om constipatie te beheersen.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.