Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Fruit: gemakkelijk mee te nemen en te eten. Appels, bananen en druiven zijn populaire keuzes. Snijd alvast in stukjes en neem ze mee in luchtdichte vershoudbakjes. Of maak een dag van te voren een iets uitgebreidere fruitsalade, ook die neem je gemakkelijk mee voor onderweg.
Fruit, snackgroente en voorgesneden groenten zijn perfect om mee te nemen in je broodtrommel. Denk hierbij aan komkommer, snoeptomaatjes, stukjes paprika en wortels. Fruit dat je makkelijk mee kunt nemen zijn appels, bananen, mandarijnen en druiven. Deze fruitsoorten zijn vaak ook favoriet bij kinderen!
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Hoe ouder de kinderen op de basisschool, hoe minder vaak zij groente en fruit mee naar school nemen voor het 10-uurtje. Op scholen met een 5-dagen groente en fruit beleid, eten kinderen 2x zoveel groente en fruit (130 gram) in de ochtendpauze als op scholen waar geen regels zijn (60 gram).
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Waarom meedoen aan EU-Schoolfruit? Kinderen eten te weinig groente, fruit en volkoren producten. In 2021 had 50% van de volwassenen en ruim 30% van de kinderen van 4 tot 16 jaar in Nederland overgewicht. Het EU (Europese unie)-Schoolfruit- en groenteprogramma helpt kinderen meer groente en fruit te eten.
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Geef hapklare kerstomaatjes, radijsjes, aardbeien … mee bij de lunch, bv. in een apart vakje in de brooddoos of in een apart doosje. Kies voor fruit en groenten uit het seizoen.
Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar).
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.
Het beste is om een appel in zijn geheel mee te geven, want in de schil zitten namelijk de meeste vitamines. Voor de kleinere kinderen zijn stukjes appel handiger en ook niet ieder kind kan een hele appel op. Dan kan je de appels liefst met schil gesneden meegeven.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Als drinken kun je bijvoorbeeld melk, diksap, ongezoet fruitsap, slappe thee of water meegeven. Ook hiervoor geldt, zorg er voor dat de naam van je kind duidelijk op de broodtrommel staat, zo voorkom je dat de broodtrommel kwijt raakt.
Je hebt geen exotische ingrediënten nodig om een brooddoos gezond en lekker te vullen. Hou het simpel en gebruik vooral basisvoedingsmiddelen zoals volkoren brood, groenten en fruit van het seizoen, peulvruchten, noten en zaden, melk, kaas, ei, vlees en vis.
Kies dagelijks voor gezonde snacks: fruit, yoghurt, stukjes rauwe groenten, een sneetje brood, een rijstwafel, ontbijtgranen, een kinderkoekje. Geef niet regelmatig rijstkoeken als snack. Varieer dus voldoende met andere gezonde tussendoortjes.
Er geldt (onder meer) in onderwijsinstellingen een verbod op het dragen van kleding die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn. De leerkrachten, leerlingen en ouders die de school bezoeken moeten zich aan het verbod houden.
Elke dag vertrekken tienduizenden kinderen met een rugzakje naar de basisschool. Met daarin heel vaak een pakje drinken en een peperduur voorverpakt koekje. Als tussendoortje, om 10 uur.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.