3 minuten: Havermoutpap: De snelste manier om havermout te eten is rauw als topping bij je yoghurt, of het kort koken in een pannetje in water of (plantaardige) melk. Heerlijk romig én af te toppen met jouw favoriete fruit, noten, zaden of chocolade!
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur.
Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Kun je havermout beter met melk of yoghurt eten? Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf.
Verstoppingen door havermout
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Overschot aan vezels
In havermout zitten dus heel veel vezels: negen gram per honderd gram havermout. Voor vrouwen ligt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels op 25 gram en voor heren op 38. Omdat vezels ook in andere producten zitten, is het daarom verstandig om het bij een klein kommetje van 50 gram te houden.
Door rauwe havermout in yoghurt te weken, worden ze zachter en makkelijker te verteren . Deze combinatie is zowel voedzaam als handig, en biedt een goede balans van vezels, eiwitten en essentiële voedingsstoffen.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Griekse yoghurt gaat fantastisch samen met warme havermout en maakt het romiger, voegt proteïne toe en het allerbelangrijkste: het maakt een standaardkom havermout fenomenaal ! Bestrooi met wat meer kaneel, als je dat wilt.
Fytinezuur verwijderen uit havermout
Het schijnt dat het fytinezuur bij haver moeilijk valt af te breken omdat het fytase-enzym dat daarvoor nodig is lastig valt te activeren. Door wat meel toe te voegen dat veel fytase bevat, zoals boekweitmeel voorkom je dit.
Wanneer je gevoelige darmen hebt is het aan te raden om havermout eerst te koken of een nachtje te laten weken. Hierdoor zijn de vlokken al helemaal volgezogen met vocht en zijn ze makkelijker verteerbaar voor je darmen. Havermout kun je ook met water klaarmaken.
Het niet laten weken
Net zoals noten en andere granen bevat havermout namelijk het stofje fytinezuur. Dit stofje belemmert de opname van zink, ijzer, calcium en magnesium. Hoewel fytinezuur ook positieve krachten heeft, krijgen de meeste mensen hier genoeg van binnen.
Ja, haver kan gegeten worden zonder te koken . Er zijn bijvoorbeeld een aantal no-bake koekjes met haver die erg populair zijn. Omdat sommige mensen echter een gevoeliger spijsverteringskanaal hebben, is het een goed idee om rauwe haver langzaam aan uw dieet toe te voegen en wat vocht te drinken wanneer u haver eet.
Havermout helpt bij constipatie
Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Yoghurt moet worden vermeden met kaas, warme dranken, zure vruchten, melk, mango's, nachtschades, bonen, eieren, vis . Vet en eiwitten zijn niet bij elkaar passende voedingsmiddelen omdat ze verschillende spijsverteringssappen nodig hebben. Kaas kan niet worden gecombineerd met eieren, fruit, warme dranken, melk, bonen, yoghurt.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Fruit & zuivel
Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer. Je eten verteert namelijk beter als het in de pan al met elkaar in aanraking is gekomen in plaats van pas in je maag. Rauw fruit kan je het beste minstens een uur voor of na de volgende maaltijd eten.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Is het beter om gekookte of rauwe haver te eten? Gekookte haver is voor sommigen misschien makkelijker te verteren, omdat koken helpt het zetmeel dat ze bevatten af te breken. Echter, geen van beide manieren om haver te eten is beter of slechter . Hoe je ervoor kiest om ze te eten, rauw of gekookt, hangt af van je persoonlijke voorkeur.
Maar ook rauw is havermout lekker. Het geeft een lekkere bite als je het (op zichzelf of in een lekkere muesli) door (plantaardige) yoghurt roert. Of maak 'overnight oats' door havermout of -vlokken een nachtje laten weken in (plantaardige) yoghurt of melk.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
In principe kunt u biologische havervlokken en havermout ongekookt eten. Toch moet u daarmee oppassen. Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen.