Een citrusvrucht bestaat uit de schil, het witte laagje onder de schil en het vruchtvlees. Elk onderdeel van de vrucht heeft een eigen functie. De schil beschermt de vrucht en bevat veel etherische oliën. Deze oliën hebben een sterke geur, met als functie bepaalde insecten te lokken of juist af te stoten.
Een taaie buitenste schil en vlezige, gesegmenteerde binnenkant beschermen de zaden van de vrucht . De sappige heerlijkheid van vruchten maakt ze aantrekkelijk voor dieren (inclusief mensen). De zaden worden door dieren verspreid via hun ontlasting en kunnen uitgroeien tot nieuwe bomen.
De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Was ook hier de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.
De dikke schil wordt veroorzaakt door te veel stikstof of te weinig fosfor . Technisch gezien zijn deze twee problemen hetzelfde, omdat te veel stikstof invloed heeft op hoeveel fosfor een plant opneemt, waardoor er een fosfortekort ontstaat. Stikstof en fosfor zijn de beste vrienden van een citruskweker.
In de Nederlanden noemen we de oranje meestal sinaasappel (een paar eeuwen geleden vaak geschreven als Chinaasappel) of appelsien. In het noorden (behalve in Groningen) overheerst tegenwoordig de naam sinaasappel, in het zuiden appel(le)sien. Deze benaming wordt meestal verklaard als 'China-appel' of 'appel uit China'.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
In geen enkele vrucht zitten zoveel antioxidanten als in sinaasappels. De sinaasappel bevat van alle citrusvruchten de meeste vitamine C. Sinaasappels bevatten ook eiwitten, koolhydraten, vezels en kalk. Sinaasappels kunnen een gunstig effect hebben op het functioneren van je longen.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Een van belangrijkste oorzaken voor het duurder worden voor het favoriete ontbijtdrankje naast koffie, is de klimaatcrisis. De meeste sinaasappels waar sap van gemaakt wordt komen uit Brazilië en dat land kampt met de ernstige gevolgen van de klimaatcrisis. De oogst is met een kwart afgenomen.
Spanje is een belangrijk exportland van sinaasappels, met in het speciaal de stad en regio Valencia. Door haar mediterrane klimaat kunnen deze vruchten hier op de juiste temperaturen geteeld worden. De zoete smaken van de perfect uitziende Valenciaanse sinaasappels komen op deze manier het beste naar voren.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Te veel sinaasappelen eten kan leiden tot een overdosis vitamine C, wat resulteert in misselijkheid, diarree en in extreme gevallen nierstenen. Bovendien kan hun zuurgraad het tandglazuur aantasten. Matiging is de sleutel; het eten van één tot twee sinaasappelen per dag kan gezondheidsvoordelen opleveren zonder negatieve bijwerkingen .
Denk bijvoorbeeld aan het frituren van de schil, in Azië wordt de schil van een banaan al jaren op deze manier gegeten. U kunt de bananenschil ook in een smoothie verwerken, of u kunt de schil marineren en vervolgens bakken. Door te marineren verdwijnt de bittere smaak die de schil van nature heeft namelijk een beetje.
Sinaasappelschillen bevatten flavonoïden – zoals polymethoxyflavonen (PMF's) en hesperidine – en andere fytochemicaliën die zeer gunstig zijn voor uw gezondheid. Flavonoïden zijn antioxidanten die helpen chronische ziekten zoals kanker en hartziekten te voorkomen . Het bevat ook hogere hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen.
Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De schil is vrij taai, dus daarom is raspen of fijnsnijden wel aan te raden. Het gebruik is vergelijkbaar met de citroenschil.
De sinaasappel is ontstaan als kruising tussen de pompelmoes en de mandarijn, hoewel dat ook weer te simpel is gesteld: verschillende sinaasappelsoorten – denk aan de bloedsinaasappel – hebben verschillende voorouders.
Ook in Nederland kan de sinaasappelboom buiten goed groeien. Een sinaasappelboom verzorgen vergt iets meer werk dan de verzorging van andere fruitbomen. In een pot kan hij van april tot november buiten staan, daarna kan hij op een beschutte plek met een temperatuur tussen 5 en 15 graden Celcius staan.
Brazilië is het land dat de meeste sinaasappels ter wereld produceert maar Spanje en Zuid-Afrika, waar onze sinaasappelen vandaan komen, staan ook in de top 5. In de Comunidad Valenciana staan enorm veel sinaasappelbomen.
De Amerikaanse sinaasappelproductie is gekelderd omdat de industrie te maken heeft met onvoorspelbare bedreigingen van extreme weersomstandigheden, een ongeneeslijke ziekte en economische druk . Citruskwekers verliezen elk jaar miljoenen dollars, aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Er zitten 70 calorieën in een mineola, dat is meer dan in een sinaasappel, maar minder dan in een grapefruit. Er zitten gemiddeld 13 gram aan koolhydraten in een mineola, waarvan 2 gram vezels en de rest natuurlijke suikers. Naast de Vitamine C zit er nog Vitamine A en Calcium in een mineola.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Gezondheidsrisico's van sinaasappelen
Sinaasappels bevatten veel zuur, en dat kan de symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) verergeren . Als u bètablokkers gebruikt, kunnen te veel sinaasappels uw kaliuminname verhogen en leiden tot nierschade.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Echter eten veel mensen vaak twee mandarijnen, omdat dit als een stuk fruit telt. Dus dan verschillen deze twee soorten fruit weer niet zo. Als je op het internet zoekt naar welke fruitsoort gezonder is, lijkt de sinaasappel te winnen. Het bevat namelijk onder andere iets meer vitamine C, vezels en foliumzuur [10].