Kaaspapier zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt en de smaak het beste behoudt. Bewaar kaas niet in plastic want dat zorgt ervoor dat schimmels sneller kunnen groeien. U kunt de kaas eventueel ook in een Tupperware bakje of een kaasdoos bewaren als u geen kaaspapier bij de hand heeft.
Blauwe kazen: Blauwe kazen zoals Roquefort, Gorgonzola en Stilton moeten worden verpakt in was- of bakpapier en vervolgens in plasticfolie of aluminiumfolie . Bewaar in de koelkast en zorg ervoor dat de kaas geen rauw vlees of zeevruchten raakt om besmetting te voorkomen.
Net als andere soorten kaas kan blauwe kaas bederven als deze niet goed wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om blauwe kaas goed verpakt in de koelkast te bewaren . Als blauwe kaas goed wordt bewaard, kan deze 3-4 weken in de koelkast worden bewaard. U kunt blauwe kaas ook invriezen om de houdbaarheid nog verder te verlengen.
Hoe bewaar je het. Als je het zorgvuldig en op de juiste manier bewaart, kun je blauwe kaas een paar weken in de koelkast bewaren . Bewaar het op het koelste, droogste gedeelte — sommige experts raden de crisper aan — en bewaar het indien mogelijk goed ingepakt in het kaaspapier waarin het geleverd is.
Zachte en halfzachte kazen omvatten witte schimmelkazen zoals brie en camembert, of zachte blauwschimmelkaassoorten. Om de kaas te laten 'ademen', moet u ze nooit in huishoudfolie wikkelen . Wikkel ze in plaats daarvan in kaaspapier of bakpapier om te voorkomen dat de kaas gaat zweten en de milde smaken te behouden.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar.
Het verpakken van kaas, met name blauwe kaas, in folie vertraagt de verdere groei van schimmel door zuurstof te beperken en voorkomt dat de korst uitdroogt . Het is belangrijk om een folie te selecteren die dun is, maar toch duurzaam genoeg om de oppervlaktekorsten van blauwe kazen te weerstaan.
De beste manier om te weten of uw blauwe kaas bedorven is, is door eraan te ruiken . Verse blauwe kaas heeft een sterke geur, maar die verandert als hij begint te bederven. Ruik aan de kaas en als hij een ammoniakachtige geur heeft, is hij waarschijnlijk bedorven. Het is een goed idee om blauwe kaas te ruiken als u hem net thuis hebt gebracht.
Folie kan ook de smaak van bepaalde kazen beïnvloeden. Factoren zoals zuurgraad en zoutgehalte kunnen ervoor zorgen dat een kaas een lichte aluminiumsmaak krijgt, een smaak die niemand wil. Folie is beter dan niets, maar het is geen ideale optie om kaas te bewaren .
U kunt de kaas ook in bakpapier of slagerpapier wikkelen. Wikkel het vervolgens losjes in een Ziploc-zak . Controleer voordat u de rits sluit of er nog wat lucht in de zak zit, zodat uw kaas voldoende zuurstof en vochtigheid heeft.
Kaas een nachtje buiten laten staan
Als u extra voorzichtig wilt zijn, volg dan de richtlijnen van de USDA. Daarin wordt aanbevolen om bederfelijke voedingsmiddelen (inclusief zachte, maar geen harde kaas) weg te gooien die langer dan 2 uur op kamertemperatuur hebben gelegen .
Om de levensduur en kwaliteit van uw blauwe kaas gevulde olijven te maximaliseren, is het cruciaal om ze op de juiste temperatuur te bewaren . De ideale koeltemperatuur voor olijven ligt tussen 32°F en 40°F (0°C tot 4°C). Dit temperatuurbereik helpt de groei van bacteriën te vertragen en hun smaak te behouden.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Serveer het zoals het is – Een van de beste manieren is om het te serveren met zoute crackers, verse vijgen, wat geroosterde amandelen en wat jam of marmelade . Goede marmelades om bij de kaas te serveren zijn rozenbottel, vijg, peer, kweepeer, maar de meeste werken prima. Ook zoete azijn of ingelegde vruchten kunnen goed werken, en vergeet de wijn niet.
Voordat u kaas bewaart, moet u het inpakken. Plasticfolie is uit den boze — kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier , waardoor de kaas kan ademen en extra vocht wordt voorkomen.
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken . Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
4 Bewaar het in een afgesloten container
Om te voorkomen dat schommelingen in de luchtvochtigheid uw kostbare blok kaas raken, bewaart u uw verpakte kaas in een afgesloten container, bij voorkeur van glas . In tegenstelling tot plastic, geeft glas geen geuren af.
Bewaren: Kaasdoek is een uitstekende oplossing voor het bewaren van levensmiddelen zoals bladgroenten en harde kazen . Het zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen en dat er lucht in kan, zodat bederf wordt voorkomen. Bovendien dient kaasdoek als beschermlaag tegen insecten voor verse producten.
Wikkel het in papier
Knip gewoon een vierkantje bakpapier af en vouw het om je kaas heen alsof je een cadeautje inpakt. Vermijd huishoudfolie, aluminiumfolie en andere plastic wikkels, want deze kunnen je kaas de verkeerde smaken geven.
Blue cheese crumbles blijven doorgaans tot een week na opening of binnen de op de verpakking afgedrukte houdbaarheidsdatum goed, afhankelijk van wat het eerst komt. Als ze ongeopend zijn, kunnen ze tot een maand na de op de verpakking afgedrukte datum goed blijven. Koeling verlengt hun levensduur .
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Je kunt aangesneden kaas uiterlijk 3 weken bewaren. Opnieuw raden wij het af om halfharde kazen in te vriezen, omdat de smaak een stuk minder wordt. Wil je hem toch langer bewaren? In de vriezer varieert de houdbaarheidsduur van 2 tot 8 maanden.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.