Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Hoeveel boterhammen heeft mijn kind nodig? Op de leeftijd van 1 tot 3 jaar kun je ze het beste twee tot drie boterhammen per dag geven. Bij kinderen van 4 tot 8 jaar is dat twee tot vier boterhammen per dag. Daarna verschilt het per geslacht.
Hoeveel brood mag je baby van 12 maanden en ouder? Een dreumes eet twee tot drie boterhammen per dag. Kies het liefst voor volkorenbrood of bruinbrood. Hierin zitten veel vezels en die zijn nodig voor een gezonde darmwerking en het voorkomen van verstopping (obstipatie).
De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine. Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes.
Vanaf één jaar heeft je kind ongeveer 6-7 bekertjes drinken per dag nodig. Een deel daarvan bestaat uit melkproducten, zoals melk, vla en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Op het bord van je dreumes of peuter ligt elke dag ongeveer: 1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram) 1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkorenpasta of zilvervliesrijst (50 tot 120 gram) 50 gram vlees, vis, peulvruchten of vegetarisch product, inclusief vleeswaren op brood.
De meeste kinderen slapen op deze leeftijd nog ongeveer 2,5 tot 2 uur en drie kwartier overdag. Tussen de slaapjes door kunnen ze gemiddeld 2,5 uur wakker blijven. De slaapjes overdag zijn meestal nog verdeeld over 2 dutjes, eentje in de ochtend en eentje in de middag.
Vanaf 1 jaar
Na de eerste verjaardag mag je kind met jouw maaltijd mee-eten en gewone melk drinken. Totaal 300 ml, inclusief eventueel yoghurt. Bijvoorbeeld 2 porties van 150 ml of 3 porties van 100 ml. Blijf voorzichtig met zout en suiker.
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Start een echte broodmaaltijd met 's morgens 1/2 of 1 sneetje lichtbruin brood. Als de broodmaaltijd 's morgens goed gaat, kan je na een tijdje ook 's avonds een melkvoeding vervangen door een boterham. Let wel dat je baby dagelijks nog voldoende melkvoeding drinkt.
12 maanden oud +:
Geef een hele snede brood of snijd de snede in tweeën of vieren, geroosterd of ongeroosterd.
10+ maanden: probeer een geroosterde sandwich in driehoekjes gesneden met een dunne laag vulling (zoals eiersalade, hummus of gladde pindakaas). Geroosterd brood is makkelijker voor je baby om in zijn mond te voelen en driehoekjes geven hem makkelijke hoekjes om uit te bijten. Begin met het modelleren van het neerleggen van de sandwich tussen de happen door.
Op 1-jarige leeftijd zijn vaste voeding, waaronder gezonde snacks, nu de belangrijkste bron van energie en voeding voor uw kind. Uw kind kan drie tot vier keer per dag driekwart tot één kopje eten, plus één tot twee tussendoortjes tussen de maaltijden . Blijf borstvoeding geven zoveel als uw kind wil, tot hij of zij ten minste 2 jaar oud is.
Start met kleine hapjes
Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes. Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Er is een uitzondering voor mozzarella, cottage cheese en zuivelspread. Deze kaassoorten mag je kindje eten vanaf een leeftijd van minimaal 8 maanden oud. Kindersmeerkaas als broodbeleg op de boterham mag bij kleine kinderen vanaf 1 jaar oud.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
1-jarigen hebben een kleine maag, dus ze moeten vaak eten gedurende de dag. Dit ziet er meestal uit als een maaltijd of een snack om de drie uur of zo . Ze kunnen langer dooreten gedurende de dag vanwege dutjes of als ze nog steeds op verzoek drinken.
Tussen de leeftijd van 12 en 18 maanden is een goed moment om over te stappen op een beker . In plaats van in één keer te stoppen met flessen, laat u ze langzaam uit het voedingsschema vallen, te beginnen met de maaltijd. Bied volle melk aan in een beker nadat uw kind is begonnen met de maaltijd.
Dit zijn de aanbevolen hoeveelheden per dag voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar: Fruit: 1,5 stuks (of 150 gram) Groente: 1-2 opscheplepels (50-100 gram) Aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten: 1-2 opscheplepels (50-100 gram)
Fruit is een geweldige optie voor het ontbijt van een 1-jarige, het biedt belangrijke voedingsstoffen en variatie. Het aanbieden van verschillende soorten fruit zoals bananen, bessen en sinaasappels is een goede manier om je kleintje te voeden.
Ja . Yoghurt is rijk aan eiwitten, vet en koolhydraten om de bouwstenen te leveren voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het is ook rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, zink, choline, kalium en omega-3-vetzuren, evenals vitamines A, B6, B12 en D.
Om aan die hoeveelheid groente en fruit te komen, kun je je dreumes of peuter ook groente en fruit op zijn brood geven. Denk bijvoorbeeld aan plakjes tomaat, komkommer, paprika of avocado op zijn boterham met kipfilet. Ook een boterham met hüttenkase smaakt nog lekkerder met een paar plakjes aardbei erop.
Richtlijn: minstens 2 voedingen per dag. Als er behoefte is aan meer, is dit geen probleem. Halfvolle of magere melk. Richtlijn: ongeveer 300 ml (2 bekertjes) per dag.