Melkproducten bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Bovendien verkleint het gebruik van zuivel het risico op darmkanker. Om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen is het advies om magere of halfvolle zuivel te gebruiken in plaats van volle, ook voor kinderen.
Melk is rijk aan calcium, dat nodig is voor de opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden. Daarnaast bevat het vitamine A, B12 en D, en allerlei mineralen zoals fosfor, kalium en magnesium. Het vet in volle melk helpt bij de opname van vetoplosbare vitamines, zoals A en D.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Hoewel veel officiële richtlijnen al lang aanbevelen om volle melk te vermijden , kan het eigenlijk een geweldige aanvulling zijn op een op voedingsstoffen gericht dieet. Melk is een van de meest natuurlijk voedzame dranken op de planeet, wat verklaart waarom het vaak een hoofdbestanddeel is van schoolmaaltijden en een populaire drank voor mensen van alle leeftijden.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie. Verbeterde hart- en vaatgezondheid.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Het drinken van 1 liter melk per dag kan voor veel mensen gezond zijn, maar het kan voor sommigen problemen opleveren . Als u lactose-intolerant bent, kan dit leiden tot maagproblemen zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Te veel melk drinken kan u ook te veel calorieën of vetten geven, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Melkproducten bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Bovendien verkleint het gebruik van zuivel het risico op darmkanker. Om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen is het advies om magere of halfvolle zuivel te gebruiken in plaats van volle, ook voor kinderen.
Magere melk staat in de Schijf van vijf, maar volle melk niet. Vet is immers slecht voor ons, toch? Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat volle melk juist een stuk beter voor onze gezondheid is. Mensen die volle melk drinken hebben volgens de resultaten zelfs minder kans om diabetes te krijgen.
Vroeger werd een vetarm dieet aanbevolen voor gewichtsverlies, maar die beweringen worden niet meer zo vaak ondersteund . Wat we in het onderzoek hebben gezien, is dat een vetrijk dieet mensen kan helpen om zich minder hongerig te voelen en gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart.
Volle melk hoeft niet gezonder te zijn dan magere melk of halfvolle melk, zeker als je kijkt naar het vetpercentage. Volle melk bevat een grotere hoeveelheid verzadigde vetten dan de halfvolle en magere varianten. Het is beter om per dag maar zo'n 10% van de energie uit verzadigd vet te halen.
Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Het goede nieuws is dat we de ideale balans kennen om zowel de gezondheid van de botten als het ijzergehalte te ondersteunen. Onderzoek toont aan dat de ideale balans tussen deze problemen 500 ml (16 oz) melk per dag is . Dit is de plek die hen genoeg calcium en vitamine D geeft om gezond te blijven, maar geen negatieve invloed heeft op hun eetlust of ijzergehalte.
Je hebt een tekort aan vitaminen en mineralen
Je lichaam kan deze essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine B-12, calcium, magnesium en zink, niet zelf aanmaken en moet ze uit voeding halen. Een hunkering naar melk kan een teken zijn dat je dieet een aantal van deze voedingsstoffen mist.
Melk drinken 's avonds is een goed idee als je een goede nachtrust wilt hebben . Maar het is misschien niet zo goed voor mensen die proberen af te vallen. Volgens de diëtist kan melk drinken 's avonds het spijsverteringsproces vertragen en de leverfunctie beïnvloeden.
De meest gunstige vormen van melkvet zijn te vinden in volle zuivelproducten. Senioren zouden daarom de magere varianten moeten overslaan en met mate volle melk moeten drinken .
Calcium uit melk wordt niet goed opgenomen.
Calcium hebben we nodig voor sterke botten. De calcium uit melk zou echter nauwelijks opgenomen worden en daardoor geen goede bron zijn.
Voor mannen boven de 70 is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 3,5 porties . Een portie uit de zuivelproductengroep is een kop (250 ml) melk, driekwart kop (200 g) yoghurt, twee plakken (40 g) kaas, een halve kop (120 g) ricottakaas of alternatieven.