Een fris en fruitig ontbijtje met magere kwark en vers gesneden mango en kiwi. Een explosie van smaken om je dag goed te beginnen.
Snijd 1 kiwi in stukjes. Schep de kwark in een kom. Top de kwark af met de kiwi, frambozen, bosbessen en granola. Eet smakelijk!
Let op met mango, ananas en kiwi
Die soorten fruit bevatten een bepaald enzym. Als je dit mengt met zuivel en laat staan wordt de kwark of yoghurt bitter. Dus als je wil ontbijten met kwark en bijvoorbeeld kiwi eet dan alles op en bewaar het niet.
Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten
Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden. Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Kwark moet idealiter niet worden gecombineerd met fruit , vooral niet met zure vruchten zoals citrusvruchten (bijv. sinaasappelen, citroenen, grapefruits) en tropisch fruit (bijv. ananas, kiwi). De reden achter deze aanbeveling ligt in de spijsverteringseigenschappen van wrongel en fruit.
Als u de schil liever niet eet, schil dan de hele vrucht met een schilmesje of dunschiller, of snijd de vrucht doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Omdat kiwi's het enzym actinidine bevatten, mogen ze niet worden gecombineerd met gelatine of zuivelproducten .
We omarmen leuke en kleurrijke yoghurt toppings! Doe 1 kopje Griekse yoghurt in elke kom. Snijd de geschilde kiwi doormidden en snijd elke helft in dunne stukjes. Herhaal met de tweede kiwi.
Calcium teveel
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Het combineren van cottage cheese met fruit voegt niet alleen een zoete, verfrissende twist toe, maar verhoogt ook het nutritionele profiel van de snack . Fruit voegt essentiële vitaminen, antioxidanten en voedingsvezels toe aan de mix, wat de spijsvertering verbetert en extra gezondheidsvoordelen biedt.
Het geeft je meteen een energiek gevoel en je hoeft voorlopig niets meer te eten omdat je lichaam verzadigd is. Bijkomend voordeel is dat een goed en stevig ontbijtje ontzettend lekker is. Maak eenvoudig een bakje met kwark, fruit en muesli en begin je dag goed!
Een van de meest voorkomende manieren om cottage cheese te eten, is door het te beleggen met vers fruit, zoals aardbeien, bosbessen of kiwi .
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Kwark is dus aan de zure kant, en daarom kan zoet fruit qua smaak een fijne tegenhanger zijn. Denk aan een banaan, aardbeien, blauwe bessen, mango of een gebakken appeltje met wat rozijnen. Varianten met fruitsmaakjes kun je natuurlijk ook in de winkel kopen, maar daar is vaak veel suiker aan toegevoegd.
Omdat de actinidaïne in kiwi ook melkeiwitten afbreekt, mag kiwi niet worden gemengd met zuivelproducten bij het koken of bakken.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
De meest voorkomende kruisreactiviteiten met kiwi zijn latex en plantaardige voedingsmiddelen zoals appels, perziken, kersen, hazelnoten, pinda's en wortels . Sterker nog, bij 30 tot 70 procent van de mensen met een latexallergie zijn geassocieerde voedselallergieën voor fruit zoals kiwi waargenomen.
Druiven zijn een geweldige manier om wat natuurlijke zoetheid toe te voegen aan uw yoghurt . De zoetzure smaak van granaatappels zal zeker elke kom wrongel opvrolijken. Ananassen zijn een geweldige bron van voedingsstoffen in combinatie met wrongel. Probeer eens een paar plakjes appel in stukjes te snijden en ze door uw yoghurt te mengen voor een voedzame snack.
Veel suiker en slechts een halve aardbei per portie
Vruchtenyoghurt en -kwark klinken gezond. Op de verpakkingen staan vaak ladingen vers fruit afgebeeld. Toch zijn dit soort toetjes minder gezond dan je denkt. De hoeveelheid fruit is met gemiddeld zo'n 6% vrij karig.
Verdeel de volle yoghurt over de kommen. Schil de kiwi's en snijd klein. Lepel het vruchtvlees uit de passievrucht en verdeel met de kiwi over de yoghurt.
Kiwi & Yoghurt
Kiwi en yoghurt zijn ook populaire ingrediënten om toe te voegen aan een smoothie recept. Deze twee kunnen echter een negatief effect hebben op uw spijsvertering ! De enzymen in kiwi's leiden tot een versnelde afbraak van melkproteïnen, waardoor het melkproduct bitter en moeilijker te verteren wordt.
Vitamines in kwark
Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.