Je kunt meestal ongeveer een dag van gekoelde verse pasta genieten, maar het smaakt het beste als het zo vers mogelijk is (binnen 18 uur). Als je maaltijdplanning verandert, kun je gekoelde pasta naar de vriezer verplaatsen om hem langer te bewaren, maar zorg ervoor dat je dit binnen één dag doet.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het is belangrijk om de pasta in een luchtdichte zak of bewaardoos te bewaren om uitdroging te voorkomen. Men kan verse pasta ook invriezen, maar die kan dan een beetje aan elkaar kleven. Daarom kunnen kleine porties ingevroren worden om te vermijden dat de pasta een te groot blok vormt na het invriezen.
Wordt het deeg te stroef, dan laat je het best even laten rusten voor je verder gaat met kneden. Maak een mooie bol en wikkel deze in vershoudfolie. Laat het deeg op zijn minst enkele uren rusten in de koelkast voor je verder gaat. Je kan het deeg gerust een dag op voorhand maken.
Wikkel het stevig in huishoudfolie of doe het in een luchtdichte bak om het te beschermen tegen vocht en lucht om te voorkomen dat het muf of beschimmeld wordt. Hoe lang blijft zelfgemaakte pasta goed? Verse, zelfgemaakte pasta kan, mits goed bewaard, tot 48 uur in de koelkast bewaard worden.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
Zelfgemaakte en verse pasta kun je afgedekt 24 uur in de koelkast en tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de pasta voor gebruik niet ontdooien, maar kook een halve minuut extra. Reeds bereide pasta kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren en tot maximaal 3 maanden in de diepvries.
Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig.
Wanneer je de verse rauwe pasta in de koelkast wil bewaren zou ik het toch niet langer dan drie dagen laten liggen, aangezien je met rauwe eieren werkt. In de diepvries kan je hem uiteraard wat langer bewaren, maar dan zou ik hem eerst bewerken tot het gewenste resultaat (bv.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen.
Niet laten rusten
We snappen dat je graag meteen aan de slag wil gaan met je verse pasta, maar je zal het deeg toch eerst echt minstens een halfuur moeten laten rusten. Anders is het te elastisch of te droog om het vlot te kunnen uitrollen. Wanneer je het deeg laat rusten, blijft de bloem in de deegbol gehydatreerd.
Voor een lunch met salade is 110 gram verse pasta per persoon voldoende. En voor een diner gebruik je 115 tot 150 gram per persoon. BLOEMTIP: Er zijn veel verschillende soorten bloem. Gewone bloem, griesmeel of type 00-bloem zijn allemaal populaire keuzes.
Vanaf het moment dat je jouw restjes goed hebt verpakt en in de koelkast zet, kun je ze twee dagen bewaren. Hierna is de kans dat er bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden groter. Nog een tip: laat jouw restjes en kliekjes altijd eerst afkoelen voordat je ze bewaart in de koelkast.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Pasta opwarmen doe je bij voorkeur in een pan. Zet de pan op laag vuur en voeg een een scheutje water toe. Zodra het water begint te koken, voeg je jouw restje toe en voilà: je hebt binnen de kortste keren een pasta die smaakt alsof 'ie vers gemaakt is.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.