Leg er een bedje van stro of DCM Castanea Coverchips onder, zo blijven de vruchten proper en droog, en is er minder kans op rotten, in een natte lente. En jij hebt minder last van onkruid. Let op voor slakken, die zijn dol op aardbeien!
Toebehoren voor de aardbeien teelt
Bescherm uw aardbeiplantjes tegen vorst, kou en schadelijke insecten! Vliesdoek en folie houden de kou tegen en bevorderen de groei van uw aardbeiplanten vooral in het vroege voorjaar.
Het is handig om de grond rondom de aardbei te bedekken, bijvoorbeeld met stro, worteldoek of bruin karton. Dit houdt onkruidgroei tegen en het houdt de grond wat langer koel en vochtig. Daarnaast blijven rijpende aardbeien schoon en droog zodat ze minder makkelijk schimmelen/rotten.
Niet voor niets heten aardbeien in het Engels strawberries. Gemaaid gras of hooi. Dit kun je tussen je planten strooien. Een te dikke laag versgemaaid gras vormt plakken die sneller gaan broeien en rotten, dus laat het bij voorkeur eerst liggen tot je het als hooi kunt gebruiken.
Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.
De beste meststof voor aardbeien is meestal een 10-10-10 of 12-12-12 uitgebalanceerde meststof . Als u een biologische tuin heeft, kies dan voor volledig natuurlijke meststoffen, waaronder bloedmeel, kelpmeel, sojameel en luzernemeel.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.
Leg er een bedje van stro of DCM Castanea Coverchips onder, zo blijven de vruchten proper en droog, en is er minder kans op rotten, in een natte lente. En jij hebt minder last van onkruid. Let op voor slakken, die zijn dol op aardbeien!
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Plagen die voorkomen in aardbeien zijn bladluizen, fruitvliegen, cicaden, rupsen, wantsen, plantparasitaire nematoden, kevers, spintmijt en overige mijten, trips en witte vlieg. Deze plagen kunnen aanzienlijke schade aan de planten veroorzaken, wat leidt tot een verminderde opbrengst en een verminderde fruitkwaliteit.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal (let op: geen mest toevoegen bij het planten van de aardbeienplanten).
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Heb je bij de aanplanting geen plastic folie over het plantbed gespannen, dan kan je de bodem onder de vruchten bedekken met stro, zodra de vruchten beginnen te zwellen. Zo blijven de vruchten mooi schoon. Bovendien krijgt onkruid op die manier minder kans en houdt de bodem het vocht en de warmte beter vast.
Stro als mulch
Stro is ideaal als je aardbeien, pompoenen of courgettes in de moestuin hebt. Bedek je de bodem met stro, dan loop je veel minder kans op het rotten van de vruchten.
Aardbeien stekken
Aardbeienplanten gaan niet eeuwig mee, na 2 tot 3 jaar zijn ze aan vervanging toe want de oogst neemt af en de opbrengst wordt steeds kleiner. Gelukkig zorgen ze zelf voor het nageslacht. Elke plant vormt, meestal rond eind juni of juli, meerdere uitlopers.
Welke grond kan ik het beste gebruiken in potten of bakken? U kunt het beste potgrond gebruiken. Potgrond bestaat namelijk uit verschillende soorten veen, is luchtig en is qua voeding goed in balans.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Normaal gesproken moet tarwe- of roggestro-mulch 4-6 inch dik worden aangebracht, wat zal zakken tot 2-3. Dit komt neer op 2-3 ton per acre, wat neerkomt op ongeveer 120 kleine balen of 12 ronde balen per acre. Een losse en luchtige bedekking van stro-mulch zal een goede isolatielaag bieden.
A: Je kunt houtsnippersmulch tussen aardbeien gebruiken . Breng compost direct over de houtsnippersmulch aan en giet het in de grond tijdens het bemesten. Je zult de mulch na twee of drie jaar moeten verwijderen wanneer je de oude volwassen planten eruit trekt en herplant met nieuwe.
Aardbeienplanten houden van een neutrale grond die niet te zuur is. Dit kun je meten met een pH- meter. Idealiter heeft de grond een waarde tussen de 5.5 en 6.5. Is de grond te zuur, dan kun je kalk toevoegen aan de grond, zoals gesteentemeel.
Aardbeienplanten bemesten
U kunt voor een eerste bemesting in april - mei gewoon organische meststoffen zoals koemestkorrels gebruiken. Hierbij is maar een kleine hoeveelheid per plant nodig, Het is belangrijk om later in het seizoen een tweede bemesting te geven, voor optimaal resultaat.
Aardbeien geven de voorkeur aan een lichtzure en humusrijke grond. Aardbeien houden van een zonnige plek, uit de wind. Als aardbeien in potten gekweekt worden dan is het raadzaam om de potten af en toe te draaien, zodat de plant rondom zonlicht krijgt.
Doordragende aardbeiplanten bemesten
Om hiervoor voldoende energie te hebben, hebben ze een regelmatige toevoer van voedingsstoffen nodig. Gebruik hiervoor een langdurig werkende meststof die je maar één maal per seizoen moet toepassen aan het begin van de vruchtvorming.