Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Zodra de broccolikoppen zijn geoogst en alle zijscheuten die u wilt hebben zijn afgesneden, is de plant klaar voor het seizoen. Trek hem eruit en doe hem in de compost om ruimte en voedingsstoffen te maken voor de oogst van volgend jaar .
De beste plek om broccoli te bewaren is in de koelkast , maar net als andere kruisbloemige groenten, houdt broccoli van wat ruimte om te ademen. Bewaar het in een losjes verpakte of geperforeerde plastic zak zodat het nog wat luchtcirculatie krijgt.
Onder stromend water: De eenvoudigste manier om broccoli (of andere verse producten) te wassen is om ze onder stromend water te houden . Gebruik een vergiet om je broccoliroosjes vast te houden en til dan elk roosje afzonderlijk op om vuil of insecten uit de spleten in elke broccolikop te wrijven.
Wil je dat de groente in optimale conditie blijft? Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Om wormen effectief uit broccoli te verwijderen, spuit u de broccoliplanten grondig in met ongeveer 1 tot 2 theelepels (5-10 ml) vloeibaar wasmiddel per 3,8 liter.
Verse broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als je het goed bewaart. "Voor gesneden broccoli zou ik zeggen niet langer dan 4 dagen voor optimaal gebruik," zegt Amidor. "Maar het is het beste om de hele broccoli vlak voor het koken of eten af te snijden om de voedingsstoffen te behouden."
Om de knapperigheid te behouden, bewaar je broccoli in een plastic zak in de groentelade van je koelkast en gebruik je het binnen drie tot vijf dagen . Weet je niet zeker of je de producten zo snel zult gebruiken? Je kunt broccoli ook invriezen, waardoor het niet te snel geel wordt.
Op de juiste manier bewaard, blijven vers gesneden broccoli, bloemkool en spruitjes ongeveer 4 dagen houdbaar . Verwijder na het spoelen van de groenten zoveel mogelijk vocht voordat u ze opbergt. Door een gespoelde broccoli of bloemkool in roosjes te snijden, kan vocht ontsnappen en wordt bederf voorkomen.
Ze hebben die bladeren nodig om te fotosynthetiseren, en dat is hoe ze zichzelf voeden. Zodra je alle zijbloemen van je broccoliplant hebt geoogst, kun je de rest van de bladeren en de centrale stengel, die ook eetbaar is, wegknippen.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Dit is waarschijnlijk het resultaat van de warmte . Alles wat onregelmatig is, zorgt ervoor dat het zaad probeert te zetten (een soort zichzelf in stand houdend mechanisme eigenlijk). Ze houden van koele temperaturen (55-60 graden F. is optimaal), veel stikstof, felle volle zon, korte dagen, veel organisch materiaal en veel vocht.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden . Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
Gebruik één theelepel zout per 1 kopje water . Zout vormt een "barrière" tegen koolstofdioxide, wat voorkomt dat chlorofyl van kleur verandert. Zorg ervoor dat je genoeg water in je pan hebt, zodat alle broccoli erin drijft.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Bloemkool en broccoli etc altijd eerst in water met zout laten staan, dan komen de wormpjes en beestjes eruit.
Week de broccoli, met de kop naar beneden, direct voor het koken in koud, gezouten water (1 theelepel zout op 8 kopjes water) gedurende 5 minuten . Eventuele beestjes drijven naar boven, waar u ze kunt redden of ze een zoute dood kunt laten sterven. (LET OP: Als u de broccoli in zout water laat weken en vervolgens bewaart, wordt hij rubberachtig en verwelkt.)
En gooi de stronk niet weg, maar snijd in plakjes en verwerk in je recept; deze zit bomvol voedingsstoffen. Hoe moet je broccoli wassen? Broccoli wassen is zo gedaan. Even afspoelen onder stromend koud water en tadaa: je kunt de broccoli klaarmaken.