Verhit restjes door en door Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Doe je dat niet, hebben de bacteriën vrij spel – en geloof ons, dat wil je niet. Kortom, eten meerdere keren opwarmen wordt sterk afgeraden door het Voedingscentrum.
Soep kan tot drie maanden in de vriezer bewaard worden. Je moet bevroren soep altijd ontdooien in de koelkast of de magnetron. Je kunt het dan opwarmen in een pannetje op het fornuis, of in een kom in de magnetron. Soep mag niet vaker dan één keer worden opgewarmd , dus verwarm alleen zoveel soep als je per keer eet.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Informatie. Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het in de koelkast wordt gezet. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet in kleine porties worden verdeeld en in ondiepe bakjes worden gedaan voordat het in de koelkast wordt gezet.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Samenvattend, er is geen specifieke limiet aan hoe vaak je het opwarmt , maar het is het beste om restjes binnen vier dagen op te eten. En je eten kan iets minder smakelijk worden elke keer dat je het opwarmt. Probeer alleen de restjes op te warmen die je nodig hebt voor elke specifieke maaltijd om de verminderde voedselkwaliteit en mogelijke voedselverspilling te verminderen.
Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken . Dit doodt niet alleen alle actieve bacteriën, maar het inactiveert ook botulinumsporen, maar vernietigt ze niet.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Hoewel bijna alle voedingsmiddelen ontelbare keren opgewarmd kunnen worden, is het een goede gewoonte om te voorkomen dat u dezelfde maaltijd keer op keer opwarmt. Elke keer dat u uw eten minder heet maakt, bewaart en opwarmt, neemt de kans op schadelijke bacteriën toe .
Soepen met vis of schelpdieren mogen niet langer dan 1 dag in de koelkast bewaard worden. Verwarm soepen op basis van bouillon op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot ze heet zijn; of verwarm ze opnieuw in de magnetron . Verwarm dikke purees of soepen met melk, room, eieren of kaas opnieuw op laag vuur, onder regelmatig roeren.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Laat het niet de hele dag op 'warm' staan
De algemene vuistregel is dat 2-4 uur de maximale tijd is dat u voedsel in een slowcooker op warm kunt laten staan. Hierna moet het worden afgekoeld en in de koelkast worden gezet.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zodra het is afgekoeld tot 70°F, kunt u met behulp van een van de bovenstaande snelkoelopties de container met soep in de koelkast zetten. Plaats op de bovenste plank. Laat het onafgedekt staan tot het is afgekoeld tot 40°F . Eet of vries restjes in binnen 4 dagen na bereiding.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Zeker! Zowel koud als warm zorgt het eten van soep ervoor dat je vochtbalans op peil blijft. Met een bordje soep krijg je namelijk niet alleen meer vocht binnen (belangrijk!), maar houd je het vocht door het zoutgehalte vaak ook beter vast.
Hete vloeistoffen
Laat kokend hete soepen altijd even afkoelen voor je ze blendt.
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om de soep volledig te laten afkoelen voordat u hem in de vriezer zet . Hoewel het verleidelijk is om hem snel na het koken in de vriezer te zetten, kan het, als hij ook maar een beetje warm is, de temperatuur van de vriezer verlagen, waardoor items die er al in zitten mogelijk een beetje ontdooien.