Maak het witloof wat minder bitter Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Maak je witloofsoep minder bitter
Verwijder de binnenste kern van de witloof, die is namelijk het meest bitter van smaak. 2. Voeg een schepje suiker toe aan de soep om de smaken wat in balans te brengen.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Onder andere bladgroenten, witlof, rabarber, koriander, geelwortel hebben een bittere smaak. Bij bitter denken wij aan: grapefruit, koffie en witlof.
Er zijn grofweg drie manieren die je makkelijk helpen. Voeg iets zoets, zoals suiker of honing toe, of ga voor zuivel zoals room, yoghurt of crème fraîche. Ook altijd goed is brood of rijst voor erbij.
De bitterstoffen kunnen helpen parasieten in het spijsverteringskanaal te bestrijden. Zo doen apen in het wild het ook: als apen darmparasieten hebben, gaan ze veel groenten met bitterstoffen eten, zoals andijvie en witlof, om de parasieten op een natuurlijke manier uit te drijven. Ook bevat witlof de stof inuline.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Bij de bereiding van stoofvlees bijvoorbeeld (2,5 uur) blijft er maar 5% alcohol over. Hoe langer de bereiding duurt, hoe meer alcohol zal verdampen. Vindt u dat de saus te bitter smaakt als u ervan proeft? Voeg dan gewoon wat suiker of rozijnen toe.
Smaakt dat veel bitterder dan normaal, dan wijst dit op de aanwezigheid van cucurbitacine. Het gif en de bittere smaak verdwijnen niet na verhitten, dus ook na bereiding is het duidelijk te proeven.
Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Hoe moet je witlof schoonmaken? Was het stronkje met de punt naar beneden. Verwijder daarna de buitenste bruine bladeren als die er zijn. Snij het onderste deel van de stronk af.
Trucjes en weetjes om de bitterheid weg te nemen
- Je kunt witloof stoven of braiseren in wat honing of bruine suiker. - Voor gekookt witloof ga je als volgt te werk: snij de groente in stukjes en kook ze in water waaraan je een bouquet garni en eventueel een klontje suiker hebt toegevoegd.
Help, mijn witloofsoep is te bitter!
Snijd uit het midden van de onderkant een kegel van iets meer dan een centimeter diep. Heb je de soep toch graag nog wat zoeter? Ga dan voor witloofsoep met appel. Snijd de appel in fijne stukjes en voeg ze toe als je het witloof stooft.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Deze bitterheid wordt veroorzaakt door natuurlijke verbindingen, zoals lactucine, die in de bladeren van witlof voorkomen. Koken, zoals grillen, stomen of roosteren, verzacht de bitterheid van witlof en ontwikkelt een meer delicate en zoete smaak.
Als je witlof te lang kookt wordt de lof erg bitter. Kook het daarom beetgaar waardoor het lekker knapperig blijft, zo'n 12 tot 15 minuten is voldoende. Zo blijven de voedingsstoffen ook nog eens beter bewaard.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
Met azijn, limoensap of citroensap
Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is. Tip: kijk wat goed past bij het gerecht en voeg niet te veel in één keer toe om te voorkomen dat je gerecht te zuur wordt.
Een scheutje (balsamico)azijn, citroensap of blikje tomatenconcentraat kan wonderen doen om een te pittige gerecht in balans te brengen. Het zuur neutraliseert de pikante boventoon. Combineer je zuur en zoet, dan verdubbel je het effect zelfs!
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.