De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling. Je kunt de stam ook verwerken tot een pesto.
Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak!
Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. De stengels en bladeren bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen.
Een broccoli is rijk aan verschillende voedingsstoffen. Zo vind je de vitamines A,C,E, K en de mineralen calcium en ijzer terug in een broccoli. In de hele broccoli komen deze voedingsstoffen voor. De stronk weggooien en alleen de roosjes eten is dus erg zonde.
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
De grote bladeren zien er misschien intimiderend uit, maar ze zijn makkelijk te oogsten en te verwerken in de keuken. Je kunt broccolibladeren rauw eten of op verschillende manieren koken; door hitte worden ze zoeter . Als je jongere broccolibladeren van de plant plukt, zijn ze zacht genoeg om rauw in een salade te gooien of in een broodje te stoppen.
De hele broccoliplant is eetbaar en smaakvol! De hoofden zijn het populairst om te consumeren, maar de brede buitenste bladeren, stengels en roosjes kunnen allemaal rauw, gestoomd, gegrild, gebakken, geroosterd of op een andere manier gekookt worden gegeten.
Voor mij is het het makkelijkst om ze te gooien in wat ik ook kook met de roosjes . Ik voeg ze toe aan bakplaten, roerbakgerechten en een pan soep. Omdat de stengels wat langer nodig hebben om zacht te worden, snijd ik ze in kleinere stukken, waardoor ze gelijkmatig met de roosjes kunnen garen.
De stengels van broccoli kunnen gegeten worden, maar schil eerst de harde lagen eraf . Broccoli is het gezondst als je het rauw of licht gestoomd eet. Probeer broccoli eens toe te voegen aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd broccoli in kleinere stukken en neem het als tussendoortje.
Volgens de USDA geldt het volgende: Als schade wordt beschouwd: elke holle stengel waarbij de opening meer dan 3 inch in de stengel doorloopt, of wanneer de opening meer dan licht verkleurd of doorweekt is met water .
Als u ze langere tijd wilt koken, laat u de schil eraan zitten. Als u ze maar een paar minuten wilt koken, pelt u ze .
Net als bloemkool is elk deel van de broccoliplant eetbaar . Deze roergebakken broccoli combineert de bloemetjes, stengels en bladeren van de broccoliplant. Hierdoor blijft er niets over om te verspillen.
Sommige mensen geven de voorkeur aan broccoliroosjes, maar je kunt ook de bladeren en stengels eten . De stengel bevat de meeste vezels, terwijl broccolibladeren de hoogste concentraties celbeschermende antioxidanten, vitamine E en K en calcium bevatten.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Je gooit je broccolistelen toch niet weg? Ze zijn eigenlijk net zo lekker als de roosjes . Snijd alleen de onderkant eraf. Dan kun je er een kant afsnijden, of draaien.
Bijna alles in je zak paarse spruitbroccoli is eetbaar . Je moet misschien een enkele taaie stengel afsnijden of een verkleurd blad weggooien, maar al het andere kan in de pot, pan of oven.
Als de plant voor de oogst bloeit, kunnen de bloemen en jonge zaaddozen rauw in salades of als garnering worden gegeten . Insecten, plagen en andere plantproblemen: Koolrupsen, koolrupsen, bladluizen, rupsen en slakken zijn insecten die problemen kunnen veroorzaken voor broccoli.
Hoewel ze beide zeer voedzame groenten zijn, heeft broccoli een hoger vitaminegehalte, met name vitamine K en C, dan bloemkool en staat het er specifiek om bekend dat het goed is voor de gezondheid van de ogen. Broccoliroosjes leveren ook meer mineralen en vezels en bevatten vitamine A, wat niet in bloemkool zit.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.