Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Het is belangrijk dat de zieke voldoende vocht, suikers en zouten binnen krijgt om uitdroging door diarree te voorkomen. En wie het kan verdragen, kan gewoon blijven eten.
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken
Overmatige consumptie van suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en je immuunsysteem verzwakken, dus vermijd snoep, frisdrank en andere suikerrijke voedingsmiddelen.
Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten.
Bij koorts is er een grotere kans op hyperglycemie en ketonen. Dit komt omdat onze stresshormonen die bij ziekte vrijkomen de insuline kunnen gaan tegenwerken. Een forse stijging van de glycemie kan gevaarlijk worden. Er is dan gevaar voor ketoacidose.
Het immuunsysteem versterken
Suikerachtige lekkernijen en koolhydraten zijn snelle bronnen van energie, die voldoen aan deze toegenomen vraag. Maar hoewel een dieet met veel suiker tijdens ziekte kan helpen om te voldoen aan de toegenomen metabolische vraag, kan het ook de immuun- en ontstekingsreactie verergeren, wat mogelijk het herstel belemmert .
Interessant genoeg kan zout helpen bacteriën te doden, dus als je snoep wilt, kan een gezouten karamel of twee helpen. Ook zeer geschikt: gelato, pudding, panna cotta, sorbet, elk zacht dessert met citroen (zoals pudding of vla of lemon curd) . Het is ook ten zeerste aan te raden om honing over je traktatie te druppelen.
Wanneer ziekte toeslaat, springt ons immuunsysteem in actie, wat extra energie vereist om indringers te bestrijden. Deze verhoogde activiteit leidt vaak tot een toename van onze stofwisselingssnelheid, energiebehoeften en voedingsbehoeften. Zoete lekkernijen en koolhydraten zijn snelle bronnen van energie, die aan deze toegenomen vraag voldoen .
Er zijn eigenlijk geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Buikgriep gaat vanzelf over en binnen een week zijn de klachten bij de meeste mensen verdwenen. Het wordt afgeraden om anti diarree middelen of middelen tegen misselijkheid te gebruiken.
Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...) en vis mogen gerust. Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.
Binnen één tot drie dagen na besmetting krijgt u last van verschijnselen van buikgriep. Dat kan een paar dagen duren. Daarna herstelt u vanzelf en verdwijnt het virus uit het lichaam. Voor jonge kinderen en mensen met een verlaagde weerstand kan een buikgriep langer duren en ernstiger verlopen.
Pastina, congee, kip-rijstsoep en matzeballensoep zijn mijn go-to gerechten als ik me niet lekker voel! Ik hou van kip-rijstsoep als ik ziek ben en veel appelsap. En ook ijs. Ik maak veel zelfgemaakte soep en vries het in.
Cafeïnehoudende dranken: koffie, zwarte thee en frisdrank kunnen je nog meer uitdrogen. Frisdrank bevat bovendien veel suiker. Harde crackers en krokante chips kunnen hoest en keelpijn verergeren. Bewerkte voedingsmiddelen: hoe meer bewerkt voedsel is, hoe minder voedingsstoffen je binnenkrijgt.
IJslolly's en ijsjes : IJslolly's kunnen uitdroging voorkomen, vooral bij kleine kinderen. Merken als Pedialyte maken diepvrieslolly's die weinig suiker bevatten en extra voedingswaarde bieden. Vermijd ijs, gebakken goederen, pudding en slagroom.
Vermijd ongezond voedsel
Bewerkte voedingsmiddelen en suiker kan je beter ontwijken als je ziek bent. Door dit wel te eten kan je je immuunsysteem juist verzwakken en dat wil je juist niet. Kies dus voor onbewerkt voedsel waar veel vitaminen in zitten.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Vet voedsel
Je beschouwt de gefrituurde kip van je moeder misschien als je favoriete troostmaaltijd, maar als je ziek bent, kun je het beste de niet-vette variant eten. Dr. Besser zegt dat vet voedsel zoals pizza, friet of alles wat in olie is gedrenkt, moeilijker te verteren is en niet de beste keuze is voor iemand met maagklachten .
Bovendien kan het eten van veel snoep het aantal ontstekingsmarkers in het lichaam verhogen, bekend als cytokines . Een verhoogde ontsteking in het lichaam kan niet alleen de symptomen van een verkoudheid verergeren, maar kan ook het risico op ernstigere aandoeningen zoals diabetes en hartziekten vergroten.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt.
Drink veel
Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap en frisdrank zijn minder geschikt, die kunnen de diarree erger maken. Of neem eventueel een suikerzoutoplossing (ORS, verkrijgbaar bij de drogist).
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken. Dit is voedsel dat afkomstig is uit de dunne of dikke darm en dat in verre staat van vertering verkeert.
Wanneer u buikgriep heeft opgelopen is het erg belangrijk veel water, thee en bouillon te drinken, omdat de kans op uitdroging hoger is door vochtverlies na diarree en braken. Neem voldoende rust en blijf thuis. De symptomen zijn erg ongemakkelijk en u kunt mensen besmetten op school of op het werk.
Je kunt niet zien of ruiken of het voedsel besmet is. Het virus sterft door verhitting boven de 70°C. Of eten ingevroren is of is geweest, maakt niet uit.