De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
De gele kiwi is zoeter dan zijn groene broertje. Het zit boordevol vitamine C. De biologische kiwis worden gekweekt in boomgaarden waar enkel organische en minerale meststoffen worden gebruikt, die de aarde niet vervuilen. Zo groeit deze kiwi volledig in harmonie met de natuur.
Slechte oogst in Nieuw-Zeeland
Groene kiwi's zijn nauwelijks leverbaar, blijkt uit een rondgang van het AD. Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant.
Dus ja, kiwi's hebben positieve effecten op de stoelgang, maar dat geldt waarschijnlijk net zo goed voor ander vezelrijk fruit. Die vezels zijn belangrijk omdat ze water meevoeren naar het maagdarmkanaal waardoor er massa aan de stoelgang kan worden toegevoegd en deze gemakkelijker door de darmen kan glijden.
Kiwi's zijn vooral nuttig voor kinderen met constipatie , omdat ze een speciale watervasthoudende capaciteit hebben vergeleken met andere vruchten. Ze bevatten ook een speciaal enzym genaamd actinase. Er is enig bewijs in dierstudies dat het de darmmotiliteit kan helpen en hoe vaak de darmen worden geopend.
Daarbij is een ander groot verschil tussen groene en gele kiwi's de prijs: gele kiwi's kunnen tot wel het dubbele in prijs kosten ten aanzien van de groene variant. Dat verschil in prijs zit 'm vooral in het feit dat gele kiwi's fragieler zijn, waardoor er voorzichtiger mee moet worden om gegaan.
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
In de jaren 90 begon Zespri met het kweken van een nieuwe variëteit kiwi, ontwikkeld via ons natuurlijke kweekprogramma en uitgevoerd in samenwerking met New Zealand Plant and Food . Deze nieuwe geelvlezige goudkleurige variëteit was minder harig dan de groene variëteit, met een zoetere, meer tropische smaak.
Er kunnen bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Als je een keer een kiwi met schil eet is dit niet direct een probleem. Kies dan wel het liefst voor een biologische kiwi. Ook voor andere fruitsoorten geldt dat je de schil soms beter niet kan eten.
Je kunt een gele kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden. Gele kiwi's kunnen met schil en al worden gegeten. Let op met de combinatie van gele kiwi en melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse gele kiwi bevat namelijk een stof (enzym) die eiwitten afbreekt.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Vitamine C.
Zespri Green is een uitstekende bron van vitamine C, bevat meer vitamine C dan een sinaasappel en dekt de dagelijkse behoefte per portie. Onze SunGold™ Kiwi-variant heeft zelfs meer vitamine C dan Green — en drie keer meer dan een sinaasappel!
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Leuk weetje: SunGold kiwi is niet-GMO . Nog steeds in de war? Bekijk deze infographic om te leren hoe deze tropisch-zoete gele kiwi is ontstaan.
'Zware overstromingen en zelfs aardverschuivingen leidden dit voorjaar tot een flink lagere oogst van groene kiwi's, die op dat moment nog aan de planten hingen', zegt Ine Tassignon van Delhaize. Nochtans komen ook de meeste gele kiwi's uit Nieuw-Zeeland.
Kiwi's rijpen trager wanneer ze worden bewaard bij een temperatuur van 0-1 graden. Bewaar je het fruit in een omgeving met een hogere temperatuur, bijvoorbeeld 7-10 graden? Dan zal het fruit sneller rijpen en moet het binnen enkele dagen verkocht worden.
Maar daar is niks van waar: alle kiwi's zijn een gezonde keuze, maar gele kiwi's zijn toch nog nét wat gezonder. Er zit namelijk meer vitamine C in dan bij zijn groene broertje. Als je 100 gram kiwi's koopt, zit er bij gele kiwi's 135 milligram vitamine C in. Bij groene kiwi's is dat 79 milligram.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Maar waarom is dat prijsverschil eigenlijk zo groot? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
De eerste cultivar van de gouden kiwi, Hort16A, die internationaal op de markt wordt gebracht als ZespriGold, leed tussen 2010 en 2013 aanzienlijke verliezen in Nieuw-Zeeland vanwege een PSA-uitbraak . In 2012 ging bijna de helft van de gele kiwi's van Nieuw-Zeeland verloren, dus ontwikkelde Zespri een nieuwe variëteit, SunGold.
Groene kiwi's hebben groen vruchtvlees met zwarte zaden, in tegenstelling tot onze gouden kiwi's die levendig geel vruchtvlees hebben met een kleinere kern en minder zaden.
De meest voorkomende kleur, groen , is zoet en licht pittig. De goudgele soort is zoeter en minder zuur. De veel minder voorkomende rode varianten kunnen een bessensmaak hebben.