Patisserie, oftewel banket, zijn zoetigheden zoals taarten, petit fours, macarons en eclairs. Ze zien er vaak uit als kunstwerken, zijn mooi gedecoreerd met marsepeinen bloemen, creme of chocolade. Ze zijn een traktatie voor zowel je mond als het oog.
Patisserie, banket of fijn gebak zijn zoete lekkernijen van duurdere en minder vaak gebruikte ingrediënten.
Pâtisserie is de benaming voor Frans gebak en de banketbakkerij waar het wordt verkocht.
Een lokale patisserie verkoopt misschien gebakcreaties, maar deze twee woorden moeten niet door elkaar worden gebruikt. Zoals we bespraken, is een patisserie een Frans gebakje dat ook de locatie beschrijft waar deze gebakjes worden verkocht. Gebak verwijst eigenlijk naar het specifieke item dat wordt gemaakt of gekocht in de patisserie.
Gespecialiseerd in gebak en zoetwaren, zijn patisserieën droomwerelden voor iedereen met een zoetekauw. Hun aanbod omvat soezendeeg, macarons, millefeuille, madeleines, petits fours, bavaroise en nog veel meer, dus de volgende keer dat u op vakantie bent en zin hebt in iets zoets, ga dan naar de dichtstbijzijnde patisserie.
patisserie (zn) : gebak, taartjes, gebakjes. patisserie (zn) : banketbakkerij.
Een banketbakker kan gaan werken in een traditionele bakkerij, maar ook in een gespecialiseerde patisserie die een breed scala aan zoete lekkernijen, gebak en desserts verkoopt.
Het grote verschil tussen deze beroepen is dat een patissier meer gespecialiseerd is in het exclusievere segment en zoetigheden. Banketbakkers kunnen immers ook producten op broodbasis verkopen.
Macarons . Een van de populairste lekkernijen in Frankrijk, de macaron is een zoete meringue-gebaseerde lekkernij gemaakt van eiwitten, poedersuiker, kristalsuiker en amandelpoeder. Dit klassieke Franse gebakje heeft een knapperige buitenkant en een zachte, taaie binnenkant.
Een petit four (meervoud: petits fours, ook bekend als mignardises) is een klein hapje van zoetigheid of hartig voorgerecht. De naam is Frans, petit four (Franse uitspraak: [pə. ti fuʁ]), wat "kleine oven" betekent.
Frankrijk heeft een rijke gebaktraditie, waardoor het moeilijk is om slechts één kenmerkend dessert te kiezen. Enkele populaire desserts zijn echter macaron en crème brûlée, evenals éclairs (gebakschelpen gevuld met room) en mille-feuille (gelaagd bladerdeeg met room) .
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Patisserie is een specialisatie binnen het bakkersberoep. Een patissier wordt ook wel banketbakker of suikerbakker genoemd. En de naam zegt het al: wil je patissier worden, dan specialiseer je je als bakker in banket en zoetwaren.
Nina Métayer is uitgeroepen tot 'World's Best Pastry Chef 2023'. Een eerbetoon voor deze geliefde Franse chef-kok, die de eerste vrouw is die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen.
Wat doe je? De patissier is de absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en verzorgen van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete kunstwerken en delicatessen. Dat doe je vanuit je eigen creativiteit en vanuit je kennis van ingrediënten, recepturen, bereidingswijzen maar ook de trends.
De titels Meester Boulanger en Meester Patissier zijn de hoogst haalbare waarderingen binnen de ambachtelijke bakkerijbranche. Nederland kent momenteel zeven Meesters Boulanger en drie Meesters Patissier.
Wat zijn de verschillen? Patisserieën en viennoiseries worden makkelijk door elkaar gehaald. Ze hebben echter enorm verschillende texturen en bakmethoden. Patisserieën kunnen zoet of hartig zijn en hebben geen gist nodig, terwijl viennoiseries actieve levain gebruiken, licht zoet zijn en een ton boter nodig hebben om schilferige lagen te vormen .
De kunst van het Franse bakken
Franse bakkerij onderscheidt zich om verschillende belangrijke redenen: Precisie en techniek : Frans bakken is een exacte wetenschap. De nauwkeurige technieken, van de perfecte laminering van deeg tot het nauwkeurige temperen van chocolade, dragen bij aan de ongeëvenaarde kwaliteit.