Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Gevacumeerde groenten of fruitsoorten behouden hun kleur en consistentie, en ook hun smaak verandert niet. Rauwe groenten kunnen vacuüm verpakt tot drie weken in de koelkast worden bewaard en tot drie jaar in de vriezer.
Harde kazen, zoals Parmezaanse kaas of cheddar, kunnen 4 tot 8 maanden vacuüm verpakt in de koelkast bewaard worden, terwijl zachte kazen, zoals brie, ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar zijn.
In de ergste gevallen kan bedorven kaas ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Het eten van bedorven kaas heeft vooral invloed op uw spijsverteringsstelsel, waardoor u last krijgt van maag-darmklachten en losse ontlasting. In ernstige gevallen kunnen deze symptomen gepaard gaan met koorts en koude rillingen.
Dus als je zegt dat kaas naar voeten ruikt, dan merk je de geuren op die door een aantal zeer vergelijkbare bacteriën worden gecreëerd! Maar maak je geen zorgen, de bacteriën op de kaas zijn volkomen veilig om te eten, terwijl de bacteriën op de voeten dat niet zijn . Met andere woorden, het is nog steeds veel beter om op een stukje kaas te knabbelen dan op een teen!
Natuurgerijpte oude kaas
Wanneer de kaas voldoende heeft gerijpt, dan is de kaas vol, pittig en nog goed snijdbaar. Oude kaas is te herkennen aan de robuuste en volle smaak. Beleg een dikke plak boerenbrood met oude kaas of neem 's avonds een lekker blokje kaas bij een goed glas rode wijn.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
Omarm de stinkende kaas. Als het gaat om stinkende kaas, vinden wij dat de oude manieren het beste zijn. Een kaas als limburger of Liederkranz® is het lekkerst op donker roggebrood met dik gesneden rauwe ui en pubmosterd – ingrediënten die bestand zijn tegen de stank, die je recht in de ogen kunnen kijken en niet zullen terugdeinzen.
Als Goudse kaas een sterke, scherpe geur afgeeft , is deze waarschijnlijk bedorven. Als u de verpakking opent en u een onaangenaam zure geur ruikt, gooi deze dan onmiddellijk weg of neem contact op met de fabrikant.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Zachte kazen, zoals cottage cheese, roomkaas en ricotta, met schimmel moeten worden weggegooid . Hetzelfde geldt voor alle soorten kaas die geraspt, verkruimeld of gesneden zijn. Bij deze kazen kan de schimmel draden door de kaas heen sturen, waardoor er meer besmet raakt dan je ziet.
Ja, het schrappen van zuivelproducten kan bijdragen aan gewichtsverlies , vooral omdat je calorieën uit een belangrijke (voor de meeste) voedselgroep schrapt.
Zachte kaas (roomkaas) blijft maximaal twee weken goed , terwijl een middelharde of harde kaas (cheddar) drie tot zes maanden houdbaar is.
Niet goed . Plastic laat geen luchtuitwisseling toe, wat betekent dat het uw kazen niet laat ademen, wat resulteert in een kortere houdbaarheid en afbraak van de smaken en aroma's. Er is nog erger; cellofaan geeft uw kaas vaak een smaak van plastic.
VERPAK JE KAAS IN SPECIAAL KAASPAPIEREN, OF ANDERS IN PERKAAPPAPIER EN EEN RITSSLUITING . Speciaal kaaspapier zorgt voor luchtstroom en vochtigheid, waardoor je kaas gezond en blij blijft. Wanneer je het inpakt om te bewaren, zorg er dan voor dat er geen delen onbedekt blijven, want de koelkast droogt ze uit en maakt ze knapperig.
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
De houdbaarheid van uw voedsel wordt aanzienlijk verlengd wanneer u het vacuüm verpakt. Door voedsel vacuüm te verpakken, blijft het 3 tot 5 keer langer houdbaar dan voedsel dat in plastic bakjes of zakken wordt bewaard . De exacte tijd dat voedsel vacuüm verpakt blijft, varieert afhankelijk van of u het in de koelkast, vriezer of voorraadkast bewaart.
Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Wikkel de kaas in was- of bakpapier en vervolgens in plasticfolie of aluminiumfolie. Ze kunnen maximaal een tot twee weken in de koelkast worden bewaard. Zachte kazen: Zachte kazen zoals brie, camembert en geitenkaas hebben een kortere houdbaarheid en moeten binnen een week na opening worden geconsumeerd.
Dit betekent dat zachte kazen dunner en sterker van smaak worden, en dat stevige kazen wat botervet kunnen uitzweten, maar ze zijn nog steeds veilig om te eten en heerlijk! We raden aan om kaas buiten de koelkast te bewaren als u van plan bent om er vrij snel doorheen te gaan, bijvoorbeeld in 3-4 dagen .