Kun je soep eten met warm weer? Zeker! Zowel koud als warm zorgt het eten van soep ervoor dat je vochtbalans op peil blijft. Met een bordje soep krijg je namelijk niet alleen meer vocht binnen (belangrijk!), maar houd je het vocht door het zoutgehalte vaak ook beter vast.
Ja echt, soep doet het goed als het kwik naar grote hoogten stijgt. Van een lichte bouillon houd je vocht vast en dat is met extreme hitte geen overbodige luxe. Je kunt er bovendien veel groenten in verwerken en van warme soep koelt je lichaam juist af.
Op een warme zomerdag is het heerlijk om frisse gerechten te eten, zoals een salade met groenten, een koude couscoussalade of pastasalade. Maar je kunt ook prima warm eten bij mooi weer. Met een soep of bouillon houd je bijvoorbeeld extra vocht vast, waardoor je niet zo makkelijk uitdroogt in de warme zon.
Als het warm zomerweer is, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Met warm weer doe je er goed aan om ten minste 2 liter water op een dag te drinken. Drink daarom elk uur een glas water en zorg dat je onderweg altijd een flesje water bij je hebt.
Kies voor koude of lauwe gerechten, want die koelen het lichaam af. Als het warm is, dan heb je behoefte aan vocht. Kies groente- en fruitsoorten die rijk zijn aan water. Denk aan (water)meloen, komkommer, sla, tomaat, bleekselderij, ananas, aardbeien, perzik, nectarines.
Als je het warm hebt, hoeft het niet nog heter te worden. Vermijd dus gerechten met pepertjes erin: de capsaïcine doet je lichaamstemperatuur stijgen en doet de bloedvaten verwijden, waardoor je een beetje duizelig kunt worden. Alle barbecues ten spijt, te veel vlees eten doe je beter niet op een hete dag.
Door het warme weer en het zweten kan je snel flauw worden. Een beetje zout is dan een goede manier om je daar vanaf te helpen. Grijp niet meteen naar een zak chips (of wel), maar ga voor een gezondere, maar ook zoute oplossing: bouillon.
Op warme dagen zweten we meer om zo de hitte uit ons lichaam kwijt te raken. Hierdoor verlies je vocht en ook wat zout. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken, maar heb je ook meer zout nodig?
Wat doe je: Drink voldoende water, thee of koffie, ook als je geen dorst hebt. Doe rustig aan. Een voetenbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels. Neem contact op met de huisarts als de klachten erger worden.
“Door te eten is er energie nodig om het weer te verteren. Die extra warmteproductie wil je vaak niet als het warm is. Hierdoor hebben we dus minder eetlust.” Dit maakt dat jouw lichaam op een normale lichaamstemperatuur houden dus de belangrijkste reden dat jij liever wat minder eet deze dagen.
Rond het middaguur draait deze op volle toeren. Dit is dan het uitgerekende moment om een warme maaltijd te nuttigen omdat je lichaam het dan het beste kan verwerken. Tegen de avond neemt de spijsverteringskracht af,en zul je merken dat je sneller een 'vol' gevoel hebt na het eten.
Twee studies uit 2020, een van de Western Washington University (VS) en een van de Ecole de Management van Grenoble (F), hebben objectief aangetoond dat warme bereidingen beter verzadigen dan koude gerechten. Wie een koude maaltijd nuttigt, neemt tot wel 30% méér calorieën op dan zijn tafelgenoot die warm eet.
Verse, zelfgemaakte soep bevat eerst en vooral al minder calorieën dan andere, voorgemaakte, soepen. Bovendien vult het ook goed én bevat het nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels. Die verliezen veel minder snel hun voedingswaarde. Verse soep is dus altijd een gezonde optie!
"Je lichaam is zo bezig met afkoelen, dat er minder energie naar je maagdarmstelsel gaat in de vorm van bloed. Dat heeft weer invloed op de hongerperceptie in het centrum van je hersenen. Waardoor je dus minder honger hebt."
Je kunt dus gerust soep maken op een onweerachtige dag, maar laat ze zo snel mogelijk afkoelen (giet ze over in een andere soeppot of kom die in een ijsbad staat, bijvoorbeeld) en bewaar ze daarna in de koelkast. Of, als er te veel is om binnen enkele dagen op te eten, kun je je soep ook invriezen.
Vanwege de warmte is het belangrijk om goed te blijven drinken. Water welteverstaan. Het is, weer of geen weer, belangrijk om iedere dag anderhalve liter aan vocht binnen te krijgen. Dat mag water zijn, maar ook koffie, melk of frisdrank.
Verminder overmatig zweten met deze voedingsproducten
Vochtregulerende voedingsmiddelen, zoals komkommer, watermeloen en selderij, dragen bij aan de vochtbalans van uw lichaam. Overmatige zweetproductie neemt hierdoor af.
Bij extreme hitte zweet je veel meer dan anders, waardoor je lichaam automatisch meer vocht verliest. Om dit te compenseren, is het heel belangrijk om voldoende water te drinken. Zelfs als je geen dorst hebt!
Snelle anti-hitte-tips uit de keuken
Je lichaam knapt ervan op als je voor eten kiest waar veel vocht in zit. Denk bijvoorbeeld aan komkommer, watermeloen, bladsla, bleekselderij, tomaat, rettich, radijs, courgette en paprika. Nog meer handige tips: Voeg wat smaak toe aan je water met een schijfje citroen of komkommer.
Griep gaat vaak gepaard met verstopte neus en hoesten. Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Beweeg je warm
Met opgetrokken benen en je handen er stevig omheen geklemd. Niet gek: door jezelf klein te maken, verzamel je de warmte van je lichaam. Toch krijg je het sneller warm als je in beweging komt. Tijdens het bewegen gaat je lichaam meer verbranden, waardoor energie vrijkomt.
Draag geen grijze kleren met warm weer
Dat geldt ook voor lichtblauw en pasteltinten, en in wit zie je de plekken onder je oksels vaak ook goed. Ook hier is het devies dus om donkere kleren te dragen: zwarte en donkerblauwe kleren doen het goed met warm weer, want vocht zie je daar niet zo goed op.
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud als warm zijn.