Laat producten snel afkoelen Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Sommige micro-organismen (zoals schimmels en gisten) kunnen gedijen in de koude temperatuur van de koelkast, waar ze in de lucht kunnen circuleren en op voedsel kunnen landen. Deze blootstelling aan lucht kan ook de chemische afbraak van smaakcomponenten in voedsel versnellen , voegt Le toe.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Feit: Sommige bacteriën, zoals staphylococcus (stafylokokken) en Bacillus cereus, produceren toxines die niet worden vernietigd door hoge kooktemperaturen. Koel bederfelijke voedingsmiddelen binnen 2 uur in een koelkasttemperatuur van 40 graden of lager . Mythe: Het invriezen van voedingsmiddelen doodt schadelijke bacteriën die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koekast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.
Wanneer je je favoriete stampotje hebt gemaakt en de helft in de vriezer wil leggen, moet je het eerst af laten koelen. Als je een warm bakje of zakje in de vriezer stopt, dan bevat het eten nog te veel vocht. Hierdoor gaat dit bevriezen en kan ijsvorming ontstaan, waardoor de smaak van je eten minder lekker wordt.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Waarom is het belangrijk om uw voedsel goed te koelen? Het is bekend dat het onjuist koelen van potentieel gevaarlijk voedsel de belangrijkste oorzaak is van door voedsel overgedragen ziekten . Voedsel dat langzaam afkoelt, blijft te lang in de temperatuurgevarenzone. Wanneer dit gebeurt, kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen en u ziek maken wanneer u het voedsel eet.
Dek pannen met warm eten af en verplaats ze naar een koudere plek, bijvoorbeeld een opslagruimte, of zet ze in koud water . U kunt ook ijs gebruiken om het afkoelen te versnellen. Hierdoor koelt het eten sneller af. Roer het eten regelmatig terwijl het afkoelt.
Bewaar kant-en-klare voedingsmiddelen zoals gekookt vlees, taarten en zuivelproducten zoals kaas, boter, room en yoghurt in het bovenste gedeelte van de koelkast. Door voedsel af te dekken en te verpakken , voorkom je dat schadelijke bacteriën van rauw voedsel naar kant-en-klare voedingsmiddelen worden overgebracht . Het voorkomt ook dat voedsel uitdroogt en oud wordt.
Na 3 tot 4 dagen kunnen bacteriën, ook wel bacteriën genoemd, gaan groeien in gekoelde restjes. Deze groei vergroot het risico op voedselvergiftiging, ook wel voedselvergiftiging genoemd . Bacteriën veranderen doorgaans niet de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Je kunt dus niet zien of een voedingsmiddel gevaarlijk is om te eten.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Wij hanteren altijd de horecaregel: vandaag gemaakt, overmorgen weg. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Een van de snelste tips om eten sneller af te laten koelen is door van pan, schaal of bakje te wisselen. Meestal zit het warme eten namelijk nog in de originele pan of schaal die zelf ook nog hartstikke warm is en dus ook warmte afgeeft. Wissel daarom van drager en het eten koelt een stuk sneller af.