In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Voorgesneden fruitstukjes hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum op de verpakking. Mits gekoeld bewaard (4-7°C) zijn ze tot dan veilig. Op die nattige stukjes kunnen veel bacteriën groeien – en ze kunnen gevaarlijk bederven. Eet ze niet na de TGT en gebruik ze liever meteen na aankoop.
Plaats in luchtdicht glaswerk : Doe ongewassen aardbeien in een glazen voedselcontainer of weckpot en zorg ervoor dat deze goed is afgesloten. Methode met keukenpapier: Leg een schone, droge keukenpapier in een container en leg ongewassen aardbeien erop. Sluit het deksel en zet de container in de koelkast.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Azijnbad , vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige dingen aan azijn is dat het schadelijke bacteriën vernietigt, dus als je je aardbeien erin dompelt, blijven ze langer vers. En maak je geen zorgen dat je bessen naar azijn gaan smaken. Je wast het er toch af.
Een beschimmelde aardbei moet worden weggegooid. Als een bes alleen gekneusd is, maar geen tekenen van schimmel vertoont, kan het gekneusde deel worden weggesneden. Als u per ongeluk een beschimmelde aardbei eet, weet u dat omdat beschimmelde aardbeien een onaangename smaak hebben die een beetje zuur en zuur is en u misschien doet denken aan blauwe kaas .
Als je schimmel op een van je aardbeien vindt, gooi hem dan weg, samen met alle andere bessen die de beschimmelde hebben aangeraakt . Bekijk vervolgens zorgvuldig de bessen die je hebt overgehouden. Gooi de bessen weg die heel zacht of gekneusd zijn. Als de rest er vers uitziet, spoel ze dan grondig af en geniet ervan.
Aardbeien worden traditioneel van eind mei tot begin juli geplukt. Deze kortdragende rassen geven in 3 tot 4 weken tijd heerlijke en – over het algemeen – grote aardbeien. Bij de doordragende rassen kunt u, met de juiste verzorging, de productie verspreiden over een langere periode, namelijk van juni tot september.
Aardbeien, frambozen en bosbessen moeten allemaal in de koelkast worden bewaard. Tenzij u van plan bent om de bessen binnen een dag na aankoop op te eten of te gebruiken. Ze zijn kwetsbaar en bederven snel als ze bij kamertemperatuur worden bewaard .
Als je de aardbeien iets langer wilt bewaren kun je ze het beste in de koelkast leggen. Haal ze uit het oorspronkelijke doosje en leg in een bakje met een laagje keukenpapier om zo eventueel vocht op te vangen. Bedek het bakje met een deksel, maar druk niet dicht zodat er nog lucht bij kan.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Rode vruchten zoals aardbeien en frambozen beschimmelen soms al na 2 dagen in de koelkast.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
Wat is schimmel en waarom zie je het altijd op mijn bessen? Voedselschimmels zijn microscopisch kleine schimmels die op planten en dieren leven. Met het blote oog zien ze eruit als witte, groene of blauwe pluisjes.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Gooi aardbeien weg die in aanraking zijn gekomen met rauw vlees, bloed of sap . Controleer de bewaarde aardbeien regelmatig op tekenen van bederf, zoals schimmel en slijm. Gooi alle bedorven aardbeien weg.
Tekenen van schimmel
Controleer eerst uw verse bessen op zichtbare schimmel . Een beschimmelde aardbei kan verkleurd lijken, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is, als u schimmel ziet, deze beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft deze zich niet verspreid naar de hele tros.
Als ze goed worden bewaard, blijven aardbeien ongeveer een week stevig en vers. Het is belangrijk om aardbeien heel droog en koud te bewaren. Om dit te doen, bekleed je een bord, bakplaat of ondiepe glazen kom met een paar papieren handdoeken of een schone theedoek.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Bewaar aardbeien verpakt in gesloten plastic clamshell containers of doe fruit in een gedeeltelijk geopende plastic zak om een hoge luchtvochtigheid te behouden . Was bessen pas vlak voor het eten of bewaren. Wassen zal vocht toevoegen en ervoor zorgen dat de bessen sneller bederven.
Dus wat ik graag doe is een kom en een kalender pakken, deze vullen met een hoop water, wat azijn toevoegen. 4 delen water op één deel azijn. En dan ga ik mijn aardbeien weken in dat azijnwater gedurende 20 minuten .