Ook zit de broccoli vol met vezels, betacaroteen en calcium. Allemaal belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om top fit te zijn. Je kunt wel stellen dat de broccoli een echte vitaminebom is. Van broccoli word je allesbehalve dik!
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
Broccoli is, net als andere niet-zetmeelrijke groenten, gunstig voor gewichtsbeheersing omdat het weinig calorieën bevat en rijk is aan vezels . De vezels en het watergehalte van broccoli kunnen u helpen langer vol te blijven door de vertraagde spijsvertering, en het toevoegen van broccoli aan uw dieet kan helpen om calorierijker en ultrabewerkt voedsel te verdringen.
Broccoli heeft een hoog gehalte aan onoplosbare vezels en heeft meer tijd nodig om te verteren. De beste tijd om broccoli te consumeren is rond het ontbijt of de lunch, zodat uw lichaam de tijd heeft om het te absorberen. U moet het vaak eten, want het is een groene groente met verschillende voedzame voordelen. U kunt broccoli 2-3 keer per week eten om af te vallen .
Broccoli biedt voordelen voor je hersenen, hart, botten en algehele gezondheid, hoewel het eten ervan bijwerkingen kan hebben zoals gasvorming en een opgeblazen gevoel . Hoe je het ook verwerkt, meer van deze groente eten is een slimme manier om je voedingsinname te verbeteren en je gezondheid te beschermen.
Het lijkt erop dat 80 gram broccoli per dag genoeg is voor meetbare positieve effecten op ons lichaam. Weinig mensen zullen elke dag broccoli eten, maar wanneer deze groente twee keer per week op het menu staat, zal deze hoeveelheid toch gehaald worden.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics onthulde dat het eten van broccoli kan helpen visceraal vet te verminderen , dat zich ophoopt rond de buik. Door broccoli te verwerken in gerechten zoals roerbakgerechten, salades of soepen kunt u profiteren van de vetverbrandende eigenschappen.
Sommige voedingsstoffen in broccoli - waaronder vitamine C, calcium en chroom - kunnen helpen bij gewichtsverlies . Het lichaam heeft vitamine C nodig om een verbinding genaamd carnitine te synthetiseren, die nodig is om vet om te zetten in energie.
De snelste manier om van je overtollige buikvet af te komen is het volgen van een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Zorg voor een koolhydraatarm voedingspatroon met zo weinig mogelijk bewerkte producten. Denk hierbij aan vis, gevogelte, (onbewerkt) vlees, eieren, groente, fruit en noten.
Hoewel ze beide zeer voedzame groenten zijn, heeft broccoli een hoger vitaminegehalte, met name vitamine K en C, dan bloemkool en staat het er specifiek om bekend dat het goed is voor de gezondheid van de ogen. Broccoliroosjes leveren ook meer mineralen en vezels en bevatten vitamine A, wat niet in bloemkool zit.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Specifiek kan het eten van broccoli 1-2 keer per week het risico op totale sterfte met 32-43% verminderen. Bovendien was de frequentie van broccoli-inname negatief gecorreleerd met cardiovasculaire mortaliteit en kankermortaliteit.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
BroccoliBroccoli bevat heel veel gezonde eigenschappen, er is alleen een grote maar: je kan er ontzettend opgeblazen van raken, met alle buikpijn van dien. SpruitjesHier geldt hetzelfde als bij broccoli: niet ongezond, maar ook niet fijn voor je buik. Door raffinose en sulfaten kun je van deze groente winderig worden.
Vanwege het hoge aantal uitbraken worden spruiten als een 'hoog risico'-voedsel bestempeld. Dit betekent dat mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen die ziek zijn of medicijnen gebruiken die het immuunsysteem aantasten , spruiten moeten vermijden.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Sommige medicijnen worden veranderd en afgebroken door de lever. Broccoli kan de snelheid waarmee de lever deze medicijnen afbreekt veranderen .