Niet geschikt voor de diepvriezer Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer.
Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden. Dit is te zien als er kleine klonten in je zuivel zijn ontstaan. Zuivel kun je beter gewoon in de koelkast bewaren. Een gerecht waar zuivel in verwerkt is, kun je wel invriezen.
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Helaas kunnen soepen met melk, room of andere zuivelproducten korrelig worden of uit elkaar vallen tijdens hun verblijf in de vriezer . De beste manier om romige soep in te vriezen? Bereid de soep tot het moment dat de zuivel wordt toegevoegd, vries hem dan in en voeg de zuivel toe nadat u de soep opnieuw hebt opgewarmd.
Je kunt niet zomaar alles invriezen. Zo kunnen ook sommige soepen niet tegen de vrieskou. Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien.
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
Vul je containers, en laat genoeg ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest. Een voordeel van het gebruik van glazen potten om in te vriezen is dat ze meestal luchtdichter zijn . (Laat gewoon ongeveer een inch ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest, zodat de pot niet breekt.)
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos.
Door de soep na het ontdooien flink te kloppen (of opnieuw te mixen) kan de vloeistof weer emulgeren. Soepen met kokosmelk kunnen prima worden ingevroren en ontdooid ! Vraagt uw recept om verse kruiden toe te voegen aan het einde? Vries in zonder, en voeg verse kruiden toe wanneer u ontdooit en opwarmt.
Als je super georganiseerd bent, kun je de pot uit de vriezer halen en een paar uur aan de kant zetten . Of je kunt hem in de koelkast zetten om 's nachts te ontdooien.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Kies voor glas of iets herbruikbaars zoals siliconen . Heb je een betaalbare en makkelijk op te bergen optie nodig? Plastic deli-stijl containers zijn een goede keuze, verkrijgbaar in verschillende maten. Plastic, glas en siliconen zijn allemaal geschikt om soep in te vriezen, hoewel glas en siliconen waarschijnlijk langer meegaan.
Het korte antwoord is ja, maar er zijn een paar regels die u moet volgen. Wanneer u Pyrex of glazen bak- of kookgerei gebruikt, moet u extreme temperatuurschommelingen vermijden . Zeer koude gerechten mogen niet in een hete oven worden geplaatst, en omgekeerd. Plotselinge temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de gerechten barsten of breken.
Hete vloeistoffen kunnen worden toegevoegd aan weckpotten als de pot is voorverwarmd met warm water om het risico op thermische schokken te minimaliseren . Weckpotten zijn niet geschikt voor bakken in de oven op hoge temperatuur, maar kunnen worden gebruikt voor sous vide koken, maaltijden zonder koken en als bewaarcontainers.
Hier is de scoop: vries ze plat in. Koop stevige diepvrieszakken met ritssluiting en vul ze. Druk er zoveel mogelijk lucht uit, leg de zakken op een bakplaat of op de bodem van je vriezer en vries ze in .
Doe de soep in een diepvriesbestendige container of een plastic zak van een gallon. Label de soep met de naam en datum. Verwijder zoveel mogelijk lucht en sluit af. Vries tot 3 maanden in .
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Als je de melk, room, roux of kaas al aan een soep hebt toegevoegd, raad ik je af om deze in te vriezen . Zuivelrijke soepen splijten vaak als ze eenmaal zijn ingevroren en hebben een korrelige textuur na het ontdooien. Je kunt echter een roomsoep invriezen als je vooruit plant! Bereid het recept zoals beschreven, maar laat de room, melk, roux of kaas weg.
Zoals we al zeiden, blijven romige soepen over het algemeen drie tot vier dagen goed in de koelkast. Soepen met een bijzonder hoog zuivel-, melk- of roomgehalte blijven echter mogelijk niet zo lang goed en moeten binnen een of twee dagen worden geconsumeerd.
Soepen kunnen tot zes maanden in de vriezer bewaard blijven voordat ze gegeten of weggegooid moeten worden.
Om je soep koel te houden in de vriezer, moet je de beste manier vinden om ze in te vriezen. Hier zijn drie soorten containers die je kunt gebruiken: 1. Glazen containers: Je kunt glazen containers zoals weckpotten gebruiken om soep in te bewaren, zolang je de inhoud beschermt met plasticfolie .
Vermijd snelle temperatuurveranderingen
Het is prima om potten op kamertemperatuur te vullen met hete vloeistof . Maar doe geen hete vloeistoffen in koude potten, en zet ook geen gloeiend hete, net gevulde potten meteen in de vriezer. Laat ze een beetje afkoelen op het aanrecht, zet ze dan in de koelkast en zet ze de volgende dag in de vriezer.
Leg de soep 12 tot 24 uur van tevoren in de vriezerverpakking in de koelkast, eventueel op een doekje om vocht op te vangen. Afhankelijk van de portiegrootte heeft de soep korter of langer nodig om te ontdooien.