Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Zet een pan op het vuur en voeg dan olie of bakboter toe. Laat dit goed heet worden. Begin met bakken op hoog vuur voor het krokante korstje en verlaag dan de temperatuur om de kip in circa 4 minuten per kant gaar te bakken.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Neem de stukken kip die je gaat bakken en doe ze in de zak met bloemmix, schud goed zodat alle stukken kip bedekt zijn. Schud de overtollige bloem af en laat de stukken kip voorzichtig in de olie zakken. Bak de kip in ongeveer 8-12 minuten gaar. Controleer door de kerntemperatuur te meten deze moet 75 graden zijn.
U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten.
Ja, je kunt kip bakken in olijfolie . Het is een gezondere manier om van een van je favoriete gerechten te genieten zonder in te leveren op smaak! Je kunt zowel ondiep bakken als frituren in olijfolie. Hoewel onze voorkeursmethode ondiep bakken in een pan is.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Je kan de kip frituren (veel vet), bakken in de pan of 'air fryen' (minst vet). Als je de kip in de pan bakt, begin ze dan niet heen en weer te duwen want dan kan die heerlijke korst er wel eens afvallen. Leg ze gewoon in de hete olie en draai ze na een tijdje om tot ze helemaal mooi goudbruin, krokant en gaar is.
Controleer de binnenkant van de kip dus ook altijd even voordat je gaat eten. Is de binnenkant wit, dan is de kip gaar. Is 'ie (licht)roze of ziet het vlees er nog een beetje glazig uit? Zet de kip dan nog een paar minuten langer in de oven.
Hoe lang moet je kippendijen frituren? Over het algemeen duurt het ongeveer 12-18 minuten . De interne temperatuur controleren is de beste manier om te weten of je kip gaar is, vooral als je hier nog niet eerder mee hebt gewerkt. 165 °F is de veilige temperatuur voor kippendijen.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Plat slaan
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Bak de kip
Giet de olie in een koekenpan en verwarm het op hoog vuur. Bak de kip aan beide kanten bruin, zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en bak ongeveer 30 minuten . Haal het deksel eraf, zet het vuur weer hoog en bak tot het extra knapperig is.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Soms kan de paarse kleur in de botten het vlees dat ze raakt verkleuren, hoewel het vlees veilig is gegaard kan dit roze blijven. Soms komt de roze kleur van stikstofmonoxide (NO) en koolstofmonoxide (CO) van de grill.
Prik in het vlees
Deze methode is specifiek van toepassing op kip. Voor goed gekookte kip, als je erin snijdt en het sap loopt helder, dan is de kip volledig gekookt. Als het sap rood is of een roze kleur heeft, moet je kip mogelijk iets langer gekookt worden.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Sneetje op wit bord
Pak een wit bord en leg daar de bereide kip op. Maak met een mes een kleine maar wel diepe snee in het vlees. Zijn de sappen die uit de kip komen helder? Dan weet je zeker dat de kip gaar is.
Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt.
Marineer de kipfilets eventueel in een mengsel van olijfolie, knoflook, citroensap en kruiden naar keuze voor extra smaak. Leg de kipfilets vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn, meestal ongeveer 20-25 minuten.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Olijfolie heeft een lager rookpunt dan sommige andere oliën . Het rookpunt is het punt waarop een olie letterlijk begint te roken. Het rookpunt van olijfolie ligt tussen 365° en 420°F. Wanneer u olijfolie verhit tot het rookpunt, beginnen de heilzame verbindingen in olie af te breken en vormen ze mogelijk schadelijke verbindingen voor de gezondheid.