Kroontje van een aardbei is eetbaar Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
De meesten van ons zijn gewend om de bovenkant van aardbeien af te snijden voordat we ze eten of bakken, maar de hele bes - vruchtvlees, bladeren, steel en alles - is volledig eetbaar .
Dit deel noem je de bloembodem. Dit is de aardbei. Die is eerst groen, later wit en tenslotte rood. Bij de aardbeiplant groeien de bloembodems uit tot aardbeien.
Aardbei blad zit vol vitamines en mineralen, zoals vitamine C en calcium en bevat daarnaast sterke antioxidanten. De bladeren zijn te gebruiken als kruidenthee en hebben een milde fruitige smaak. Je kan de bladeren ook toevoegen aan een aardbeien smoothie.
Je kunt de aardbeien het beste net voor het eten wassen. "Als je ze veel eerder wast, zuigen ze vocht op en bederven ze sneller", tipt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum. Je kunt ook het beste het kroontje zo lang mogelijk laten zitten. Een aardbei is een ademend product.
Er zijn zoveel manieren om aardbeien te eten. Of je nu kiest voor verse en hele aardbeien, toegevoegd aan een smoothie, gesneden in een salade of gedoopt in gesmolten chocolade — het is aan jou. Aardbeien zijn een geweldige bron van vitaminen en mineralen.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Ja, je kunt aardbeienbladeren eten . Het goede nieuws is dat aardbeienbladeren en -stengels niet alleen eetbaar zijn, ze zijn ook nog eens goed voor je. Aardbeienbladeren bevatten veel vitamine C, hoewel de vrucht zelf een hogere concentratie vitamine C heeft.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
De kroon of kelk is het groene bladerige bovenstuk van de aardbei. Deze wordt meestal verwijderd voordat de aardbei wordt gekookt of geserveerd.
Waarom aardbeien pellen? Pellen houdt in dat de groene steel, bekend als de kelk, van de aardbei wordt verwijderd. In tegenstelling tot het simpelweg afsnijden van de steel van de bes, verspilt de pellenmethode niet de bovenkant van de bes en blijft er meer van het fruit behouden .
Als de aardbei lichtere delen heeft bij de steel of aan de onderkant, zal hij zuurder smaken dan een aardbei die mooi felrood is. Hoe donkerder de rode kleur van de aardbei, hoe zoeter hij is , maar wees voorzichtig, nee...
De kelk bestaat uit de groene, bladrijke kelkblaadjes die aanvankelijk de jonge bloesem omringen en beschermen . Terwijl de bloem transformeert in de vrucht, blijft de kelk intact en wordt de groene krans van bladachtig materiaal op de bovenkant van de vrucht. Deze worden ook wel "kappen" genoemd.
Toepassing: De sieraardbei is een prima bodembedekker die leuke eetbare siervruchten geeft, maar deze zijn anders dan de gewone aardbeien; smaak- en geurloos. Ze zijn wel te gebruiken als garnering of versiering van bijv. gebak. Een licht winterdek is aan te bevelen.
Normaal gesproken zou je de aardbei waarschijnlijk op een snijplank leggen en het groen en alles wat erbij hoort eraf snijden. Je hoeft niet de hele bovenkant te verwijderen, je wilt alleen de steel en de schil verwijderen .
Aardbeien zijn kampioen in voedingsstoffen
Vooral het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is hoog. Met 7 aardbeien krijg je al net zoveel vitamine C binnen als met 1 sinaasappel. En een portie aardbeien van 100 gram levert je al een derde van wat je op een dag aan foliumzuur nodig hebt.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Aardbeientoppen werken als laxeermiddel als u verstopt bent . Laat de bladeren een paar minuten in gekookt water trekken. Haal de bladeren eruit en drink het water op. U kunt er honing aan toevoegen om het water zoeter te maken als u dat wilt.
Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben dus tijdens hun groeiproces veel vocht nodig. Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien. In de winter is het echter belangrijk om te voorkomen dat de planten te nat staan, om rotting te voorkomen.
De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten .
Ook is het goed voor je maag en darmen, maar daar moet je waarschijnlijk wel flink wat kroontjes voor eten. Gesneden aardbeien verliezen snel hun smaak en vitamines, dus ook daarom kun je het kroontje er beter op laten zitten.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.