Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
Je kunt aardbeien invriezen; hou ze bij voorkeur maximum 3 maanden in de diepvriezer. Verwijder de kroontjes, snijd de aardbeien eventueel in stukjes en vries ze in in een diepvriesbestendige luchtdichte doos of een diepvrieszakje.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.
Basismethode voor het invriezen van aardbeien
Snijd de steeltjes af en gooi ze weg, vries ze in hun geheel in of snijd ze in de gewenste maat. Leg de voorbereide aardbeien op een schaal en zet ze in de vriezer tot ze stevig zijn. Doe ze na het invriezen in een hersluitbare diepvrieszak met een label, zorg ervoor dat u alle overtollige lucht verwijdert voordat u ze afsluit.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Over het algemeen kun je verse en diepvriesbessen door elkaar gebruiken in bakrecepten , maar het kan zijn dat je een paar aanpassingen moet doen om ervoor te zorgen dat het perfect uitkomt.
Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse: een belangrijke functie als vitamine A, een supergezonde antioxidant én bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-schade.
Haal de bevroren bessen uit de met bakpapier beklede bakplaat en doe ze in een plastic of siliconen diepvrieszak met ritssluiting. Label de zak met het voedsel en de datum waarop u ze hebt ingevroren. Knijp er zoveel mogelijk lucht uit of gebruik een voedselsealer. Laat de aardbeien in de vriezer liggen totdat u ze wilt gebruiken.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De gewenste hoeveelheid aardbeien laten ontdooien in een afgedekte schaal in de koelkast. Of leg de aardbeien in een gesloten verpakking in een kom koud water buiten de koelkast om het ontdooi proces te versnellen.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste. In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Stap 1: Meng een theelepel baking soda met vier kopjes water en roer tot het is opgelost. Stap 2: Voeg de aardbeien toe aan het mengsel en hussel ze met schone handen. Stap 3: Laat de aardbeien 10 tot 15 minuten in het mengsel weken. Stap 4: Spoel de bessen schoon en ze zijn klaar om te eten.
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
De beste manier om aardbeien in te vriezen
Hak of snijd (afhankelijk van hoe je het lekker vindt). en citroensap en hussel voorzichtig om te mengen. Schep in schone diepvriesbestendige potten (laat een centimeter van de bovenkant vrij).
Bedek of stop in een grote plastic afsluitbare zak en sluit de zak vervolgens af en bewaar in de koelkast. Op deze manier bewaard, zouden aardbeien ten minste vijf tot zeven dagen houdbaar moeten zijn. De aardbeien zouden droog en koud moeten blijven. Het tijdschrift Taste of Home testte onlangs verschillende manieren om aardbeien te bewaren.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Bevroren aardbeien
In sommige gevallen kan bevroren fruit zelfs meer voedingsstoffen bevatten dan hun verse tegenhangers . Fruit wordt geplukt op hun hoogtepunt en vervolgens ingevroren om de voedingsstoffen vast te houden.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Ze kunnen in hun geheel, in plakjes, gepureerd, ongezoet of met suiker worden ingevroren . Aardbeien die zonder suiker worden ingevroren, blijven goed, maar kunnen wat van hun smaak, textuur en kleur verliezen. Ongezoete verpakkingen zijn echter wenselijk voor suikervrije diëten en voor het maken van jam later.
De reden hiervoor is dat bevroren bessen een aanzienlijke hoeveelheid ijs kunnen bevatten, wat bijdraagt aan hun gewicht maar niet aan hun calorische inhoud. Het gewicht wanneer bevroren omvat het gewicht van zowel de bessen als het ijs , dus het gebruiken van dit gewicht kan leiden tot onnauwkeurigheden bij het berekenen van calorieën.