De Fragaria vesca 'Alexandria', ook wel Bosaardbei genoemd, is een wilde aardbeisoort welke bloeit van mei tot juli met wit- gele bloemetjes. Na de bloei vormen zich de kleine eetbare aardbeien. Deze aardbeien kunnen geplukt kunnen worden zodra ze rood zijn.
Wilde aardbeien zijn laagblijvende bodembedekkers. Ze breiden zich uit door bovengrondse uitlopers. Aardbeien worden meestal gebruikt in de moestuin, maar er zijn ook soorten die het prima doen in de halfschaduw in de bostuin. De vruchten van Wilde aardbei zijn eetbaar.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Het best herken je deze nepaardbeien aan de kleur van de bloemetjes. Deze is namelijk geel in plaats van geelwit. Ook de stand van de vruchtjes verraadt of je met echte aardbeien of nepperds te maken hebt.
Parafrase: De dichter zegt dat hoewel de aardbeien die in tuinen groeien groot, sappig en mooi zijn, wijze mensen weten dat de aardbeien die aan de wijnstokken in het bos groeien, zoeter zijn.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
🍓 Wilde aardbeien zijn niet giftig voor mensen . Geniet van de veiligheid en voedingswaarde van wilde aardbeien als tussendoortje voor uw kinderen 🍓—giftige mythes ontkracht! 🍓 Wilde aardbeien zijn veilig en voedzaam voor kinderen, boordevol vitamine C en vezels. Pas op voor look-alikes zoals valse en Virginia aardbeien, die oneetbaar of giftig kunnen zijn.
Hoe te identificeren. Wilde aardbei heeft glanzende, klavervormige bladeren met getande randen en harige onderkanten; witte bloemen met vijf bloemblaadjes en een gouden hart; en opvallende, hartvormige rode vruchten met kleine zaadjes aan de buitenkant .
Dit zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten: Schijnaardbeien hebben gele bloemen, terwijl wilde aardbeien witte of lichtroze bloemen hebben . Schijnaardbeien groeien omhoog, terwijl wilde aardbeien omlaag groeien. Ze kunnen moeilijk te zien zijn tussen de bladeren.
Wil je in korte tijd veel heerlijke aardbeien eten, dan zijn de “kortdragende” aardbeien rassen het meest geschikt. De oogst duurt ongeveer 3-4 weken en in die tijd pluk je dagelijks heerlijke verse aardbeien.
Je kunt ze vinden in het 'wild': bosaardbeitjes. De smaak is zoet en heel intens. De bosaardbeitjes zijn net als gewone aardbeien zogenoemde 'schijnvruchten'.
Een hardnekkige, kruipende onkruidsoort die juist beter handmatig bestreden kan worden, is schijnaardbei. Dit onkruid heeft alle schijn van een bosaardbei, maar niks is minder waar! Het grote verschil tussen de schijnaardbei en de bosaardbei is dat de schijnaardbei bloeit met gele bloemen in plaats van witte bloemen.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
Deze vruchtjes zijn eetbaar, maar helaas erg onsmakelijk. Maar het blad van de schijnaardbei is wel eetbaar en te gebruiken als een vervanger van spinazie. Dit is een groenblijvende plant in niet al te strenge winters.
Wilde aardbeien zijn een uitstekende bron van kalium, wat kan helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op osteoporose te verminderen . Aardbeien zijn een geweldige bron van vezels en hydratatie, wat helpt om u regelmatig en gezond te houden. Vezels samen met kalium zijn een fantastische manier om de gezondheid van het hart te ondersteunen.
Na de bloei vormen zich de kleine eetbare aardbeien. Deze aardbeien kunnen geplukt kunnen worden zodra ze rood zijn. De bladeren van de Fragaria vesca 'Alexandria' bestaan uit drie kleinere, gekartelde, glanzende blaadjes.
De bosaardbei (Fragaria vesca) is de wilde variant van de gekweekte aardbei, ook wel cultuuraardbei genoemd. Aardbeien behoren botanisch gezien tot de rozenfamilie (Rosaceae).
Over de nummer 1 is iedereen het eens: de biologische Elianny van telers Erik Smeenk en Wilma Kraaij uit Wehl. Peter van de Ven: 'bijzonder lekkere aardbei, erg prettig in de mond, een volle smaak waarin je de complexiteit van de bodem proeft.
De makkelijkste manier van kweken is door aardbeiplantjes te kopen en deze direct te planten in potten, bakken of de volle grond. Ook kun je bij een aardbeienkweker een stekje aanschaffen, zodat je dit kleine plantje zelf laat uitgroeien tot een grote aardbeienplant.
De wilde aardbei produceert miniatuurversies van de geliefde en commercieel geproduceerde sappige rode 'vruchten'. Deze smakelijke lekkernijen worden niet alleen door mensen gegeten, maar ook door slakken, muizen en vele andere wezens .
Gebieden langs de kant van de weg kunnen besproeid zijn met herbiciden of verontreinigd zijn door wegwater. Was fruit grondig, zelfs in ongestoorde gebieden die niet vervuild zijn door onzuiverheden. De kleine vruchten zijn uitstekend om vers te eten, maar je kunt er ook heerlijke jam of gelei van maken, of zelfs fruitwijn.
Zoek ze van mei tot oktober, afhankelijk van het klimaat, in goed gedraineerde gebieden met wat blootstelling aan de zon: hellingen, hellingen, onregelmatige bossen . Het volgende fragment is uit The Fruit Forager's Companion van Sara Bir en is aangepast voor het web.
Omdat aardbeien bederfelijk zijn, is het het beste om ze rechtstreeks van de plant te eten , bij voorkeur nog warm van de zon. Je kunt ongewassen fruit een paar dagen in de koelkast bewaren.
Hoewel nep-aardbeien niet veel smaak hebben, gebruiken mensen ze af en toe voor eten of drinken, en sommigen zeggen zelfs dat ze een lichte watermeloensmaak hebben. Omdat ze volledig eetbaar zijn, kun je er een mild sapje of jam van maken, of ze zelfs gebruiken om jam van sterker smakende vruchten te rekken .
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.