Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Prei bereiden & bewaren
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Breng een pan water aan de kook en blancheer ze dan snel (dompel ze 30-40 seconden onder in kokend water). Laat ze uitlekken in een vergiet om het meeste water te verwijderen. Om te voorkomen dat de prei aan elkaar vastvriest, leg je de plakken op een vel bakpapier op een bakplaat en vries je ze in .
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Hoe bewaar je Gesneden Prei? Gesneden prei kun je 2 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Voor de zekerheid hebben wij een houdbaarheidsdatum op de zak gedrukt.
Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Om de prei te beschermen tegen de kou, gooi je ze met aarde rond de planten en bedek je ze met een dikke laag mulch wanneer de temperaturen onder de -7 graden Celsius komen . Prei kan commercieel 2 tot 3 maanden worden bewaard bij 0 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid om verwelking te voorkomen.
Er is een manier om de plant meer witte wortel te laten groeien… het heet “blancheren” van de prei. Dit kan worden gedaan als de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft . Duw aarde omhoog rond de prei en begraaf de stengel tot de hoogte van de eerste bladeren.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
Snijd ze in plakjes en bak ze in boter, doe ze in plastic zakken en vries ze in . Als je ze wilt gebruiken, haal je ze gewoon uit de vriezer en laat je de boter in een koekenpan opnieuw smelten.
Als uw prei begint te schieten (bloeien), verwijder dan zo snel mogelijk de stengel, terwijl de knop nog groen en stevig gesloten is . Deze jonge bloemknoppen, bekend als scapes, zijn heerlijk, zowel licht gekookt als rauw, en hebben een zeer milde smaak, vaak vergeleken met asperges.
Zomerprei is klaar in 80 tot 100 dagen, herfstprei doet er 80-180 dagen over en de winterprei blijft zo een 180-300 dagen in je moestuin. prei is nauw verwant met de ui-soorten (allium) en geeft toe, de geur van een vers opengesneden prei ... lijkt inderdaad een beetje op ui.
Invriezen: Prei kan worden ingevroren! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet . Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Hoelang is selder houdbaar? In de ijskast blijft selder tot 7 dagen goed, buiten de koelkast maximaal 5 dagen. In de diepvries is selder tot 1 jaar houdbaar.
Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren. Rauwe prei ook, mits je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert.
Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn. Blancheren is een keukentechniek. Het is het kort koken van voedsel, waarna je het ook direct weer afkoelt zodat het niet verder gaart.
Blancheer prei om ze te helpen wittere stengels met een betere smaak te laten groeien . Als u prei in februari in Zuid-Afrika hebt gezaaid, is april de tijd dat ze klaar zijn om te beginnen met het blancheerproces. Blancheren is de term die wordt gebruikt wanneer u aarde tegen de stengels duwt, zodat de groente witte stengels ontwikkelt.
Wikkel prei daarom in plastic wanneer u het in de koelkast bewaart . Snijd of was het niet voordat u het bewaart. Prei blijft maximaal twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt. Eenmaal gekookt, kunt u prei in de koelkast bewaren en binnen twee dagen gebruiken.
Prei is een tweejarige plant die als eenjarige wordt gekweekt. Verwacht bloei en zaadproductie als prei 2 jaar in de grond blijft. Eetbare delen zijn minder mals ; bolletjes in bloemtrossen kunnen worden geplant voor een nieuwe oogst.
Prei is volgroeid en klaar om te oogsten wanneer de plant ongeveer 2,5 cm in diameter is . U kunt prei echter ook eerder oogsten, maar u kunt de plant ook in de grond laten zitten totdat u hem wilt gebruiken.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Zorg ervoor dat de temperatuur van de vriezer ingesteld staat op minstens -18°C. Het beste bevries je voeding in kleine porties: dan bevriest het sneller en ontstaat er geen (of minder) ijs in de vriezer. Diepvriesverpakkingen moeten luchtdicht zijn. Ideaal zijn herbruikbare bewaarbakjes of diepvrieszakjes.