Bewaar de soep in lucht- en waterdicht vershoudbakjes, zodat de smaak en kwaliteit optimaal blijven. Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koekast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.
Soep afkoelen en inpakken
Of je soep nu liever invriest of in de koelkast bewaart, stap 1 is precies hetzelfde. Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes.
Gebruik een ijswaterbad
Een ijswaterbad is effectief om soepen te koelen. Deze methode helpt om de temperatuur van het eten snel en veilig te verlagen. Vul een grote bak of schone gootsteen met ijs en een kleine hoeveelheid water. Plaats de ketel soep in het ijsbad.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet . Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Hoe langer voedsel buiten de koelkast staat, hoe groter het risico op de groei van schadelijke bacteriën. Echter, het direct in de koelkast zetten van warm voedsel kan de omgevingstemperatuur van het apparaat verhogen, waardoor het voedsel direct in de "gevarenzone" voor bacteriegroei terechtkomt .
Bewaar soepen en stoofschotels in een geïsoleerde thermoskan .
Giet je soep in een hoge thermosfles terwijl deze nog gloeiend heet is. Doe het deksel goed dicht zodra je klaar bent met het eten erin. Eet je eten binnen 4 uur op, zodat het niet afkoelt en bacteriën zich ontwikkelen.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Proces terugkoelen
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
We laten de soep afkoelen tot kamertemperatuur voordat we hem maximaal drie dagen in de koelkast zetten . Dit voorkomt de vorming van condens, wat de soep waterig kan maken en de smaak kan beïnvloeden. Het is belangrijk om op te merken dat soepen die melk of room bevatten over het algemeen niet goed in de vriezer blijven.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Een bain marie, bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt om soepen, sauzen en andere gerechten warm te houden zonder ze aan te branden of verder te garen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan. Gebruik hier niet te veel van, anders moet opnieuw zuur toegevoegd worden.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Gebruik handdoeken en aluminiumfolie
Een van de makkelijkste manieren om uw eten warm te houden nadat het klaar is, is om het in een bakje te doen en het in meerdere lagen aluminiumfolie te wikkelen. Daarna wikkelt u het nog eens in een extra handdoek of doek.
Geen klotsende soepen en sauzen meer. Weet dat de beste manier om soep, salsa's en andere zelfgemaakte sauzen te vervoeren is om ze in een soepblik, weckpot of grote waterfles te gieten en ze vervolgens in uw bekerhouder te plaatsen voor de rit ernaartoe .
Thermoskan of glazen container
Thermosflessen en glazen containers bieden superieure isolatie. Ze zijn geweldig voor vloeibare voedingsmiddelen zoals soepen of warme dranken en kunnen items 7 uur of langer warm houden.
Het is niet nodig dat voedsel volledig is afgekoeld voordat het in de koelkast wordt gezet. Om voedsel iets te laten afkoelen voordat het in de koelkast wordt gezet, plaatst u een ondiepe bak met voedsel op een koelrek zodat er lucht rond het plan kan circuleren gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten . Beperk de diepte van het voedsel tot 2 inch.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.