De saffraan prijs per kilo kan omgerekend wel €30.000 kosten. Het is zonder enig twijfel de duurste specerij ter wereld. De verkoop is meestal per gram en zelfs per milligram. Niet voor niets word saffraan ook wel “Red Gold” genoemd.
Saffraan is verreweg de duurste specerij die we kennen. Er wordt wel eens gezegd dat een kilo saffraan duurder is dan een kilo goud, maar dat gaat bij de huidige goudprijs niet meer op. Toch komt saffraan, met een prijs van € 30.000 per kilo, aardig in de buurt.
De prijs is ongeveer 3 euro per gram.
Saffraan dankt zijn torenhoge prijs aan schaarste. Het wordt in zeer kleine hoeveelheden en op een paar plekken in de wereld geteeld. Saffraan wordt namelijk gewonnen uit de meeldraden van een krokusplant en elke krokus bevat maar drie meeldraden die met de hand geoogst moeten worden.
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Een paar draadjes saffraan is vaak al genoeg om gerechten net dat beetje extra te geven. De sleutel is om saffraan vroeg toe te voegen, zodat het voldoende tijd heeft om in het kookvocht te bloeien. Dit doe je door de draadjes te kneuzen door ze met een theelepeltje tegen de wand van een kommetje te drukken.
Teel je eigen saffraan!
Planten doe je liefst in de zomer, in juli, augustus of september. Het is belangrijk dat de grond waarop de saffraankrokus staat niet te zompig wordt: zeker in de winter mag de grond niet te nat staan. Kies dus een plek uit waar in de winter geen plassen water blijven staan.
Het lijdt geen twijfel dat saffraan tegenwoordig het duurste kruid ter wereld is. Het kost meestal $ 10 of $ 11 per gram, of $ 500 tot $ 5000 per pond. Dat is ongeveer 15.000 euro tot 30.000 euro per kilogram.
Marokkaanse saffraandraadjes zijn een van de meest gewilde en luxueuze specerijen ter wereld . Gebruik deze gourmet saffraandraadjes om decadentie toe te voegen aan klassieke recepten met saffraan, zoals risotto of paella.
Saffraan, wagyu beef, truffels en oesters - allemaal houden we ze liever voor een speciale gelegenheid en niet allerminst omdat ze een flinke duit kosten. Maar wat is nu het allerduurste eten? Kaviaar, en welbepaald de Strottarga Bianco van kwekerij Grüll, gaat met deze eer aan de haal.
1. Antimaterie. Prijs: 100 biljoen euro per gram Wat doe je ermee: Antimaterie kan enkel ontstaan in een deeltjesversneller of uit kernreacties.
Saffraan is een natuurlijk product dat over het algemeen veilig is zonder ernstige bijwerkingen. Als supplement kan je veilig tot 1,5 gram saffraan per dag innemen, maar volgens onderzoek is 30 mg saffraan per dag al voldoende om de gezondheidseffecten te ervaren.
Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Vroeger waren ze maar een onbelangrijk bijproduct van de hopteelt, vandaag hebben ze de status van 's werelds meest exclusieve en duurste groente. De scheuten worden wel eens vergeleken met asperges, schorseneren of zelfs sojascheuten.
Saffraan is namelijk net als andere specerijen gevoelig voor lucht en licht. Bewaar daarom het potje ook in een donkere koele omgeving. Wanneer je saffraan op de juiste manier verpakt en opbergt kun je het 24 maanden goed houden.
De unieke smaak laat zich het best omschrijven als een aardse honing-achtige smaak. Er volgt een licht bitter accent aan het einde, waardoor er een unieke smaakbeleving ontstaat. Saffraan is op die manier een fijne toevoeging aan bijvoorbeeld paella, risotto en andere (Perzische) rijstgerechten.
Daarnaast zijn er enkele methoden die je kunt gebruiken om pure saffraan te identificeren: In water blijven de draden rood maar kleurt het water geel. Nep-saffraan draden kleuren na bepaalde tijd wit. De stengels zijn gerafeld aan één zijde, namelijk de kant waarmee ze uit de stamper van de krokus zijn gehaald.
Geen enkele andere krokussoort produceert iets eetbaars, maar de saffraankrokus als enige krokus wel. Van de stampers van saffraan wordt ook saffraanpoeder gemaakt. Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd, vanwege de rode kleur van het spul en de prijs daarvan.
Voor 1 kilo saffraan zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig en voor zoveel bloemen heeft u tot gauw een 50.000 dikke knollen nodig en minimaal 300 vierkante meter grond.
Bij inname via de mond: Saffraan wordt vaak geconsumeerd als specerij of kleurstof in voedsel. Saffraan is mogelijk veilig bij inname als medicijn in doseringen tot 100 mg per dag gedurende maximaal 26 weken. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, maagproblemen en misselijkheid of braken . Allergische reacties zijn ook mogelijk.
De saffraan van Verstegen, Albert Heijn en Krokos Bio kwam foutloos uit de test, evenals de Iraanse saffraan van Kian Toos. Vier andere producten bleken minder zuiver op de graat. Deze rode flubbertjes bezitten in geen enkel opzicht de culinaire waarde die echte saffraan biedt.
En vrouwen die 20 minuten aan saffraan roken, minder van het stresshormoon cortisol aanmaakten en ook minder PMS symptomen hadden. Uit studies blijkt dat de inname 30 mg saffraan-extract het libido verhoogt bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen verbetert het bijvoorbeeld de erectiefunctie en het seksueel verlangen.
De actieve bestanddelen van saffraan, waaronder crocine en safranal, hebben een positieve invloed op neurotransmitters in de hersenen. Ze kunnen de serotonineproductie stimuleren, wat bijdraagt aan een evenwichtige stemming, en de GABA-receptoren activeren, wat ontspanning bevordert.
Naam. Kurkuma wordt ook wel aangeduid als Indiase geelwortel, koenier (Surinaams-Nederlands), koenjit (Nederlands-Indisch), kunyit (Indonesisch). Het werd vroeger ook wel tarmeriek genoemd, hetgeen een anglicisme is, vanaf het Engelse woord turmeric. Vanwege de gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd.
Er is gerapporteerd dat saffraan en de bestanddelen ervan een neuroprotectief effect uitoefenen via verschillende mechanismen, zoals het moduleren van neurotransmitters, het verbeteren van neurogenese, het verminderen van neuro-ontstekingen, het reguleren van oxidatieve stress, het activeren van de Nrf2-signaalroute en het moduleren van epigenetische factoren.