Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
Witloof is een oer-Belgische groente, ontstaan in Brussel. België en buurlanden Nederland en Frankrijk zijn dan ook de grootste witloofeters.
Witloof is ook wel gekend als het 'witte goud'. Dat het uit België komt, trekt niemand in twijfel. Meer nog, in heel wat talen zit in de naam een geografische verwijzing naar Brussel of België.
België In België kan het ontbijt bestaan uit koffiekoeken en/of brood, al dan niet geroosterd, met kaas of vlees, boter of margarine, zoete jam (confituur) en chocoladepasta. Daarbij wordt koffie met melk, thee, chocolademelk of vers fruitsap gedronken.
Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
Vlees, vis, eieren en vervangproducten
De meerderheid van de volwassen Belgische bevolking eet minstens één keer per week vis. Maar 48% van de 18- tot 39-jarigen en 40% van de 40- tot 46-jarigen haalt deze norm niet.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor. In Nederland wordt bijna uitsluitend witlof gezegd. Het bijbehorende lidwoord is in Brabant en Vlaanderen meestal het, soms ook de, in Nederland meestal de, soms ook het.
De Brusselse Botanique of Kruidtuin, in Schaarbeek gelegen, zou de bakermat van deze groente zijn. De overlevering zegt dat hoofdhovenier Frans Brezier als bij toeval het telen van witloof ontdekte.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
De beste pennen komen volgens Lof uit de Noordoostpolder en Oostelijk-Flevoland. Witlof is een tweejarig gewas. Zaaien gebeurt rond eind mei, waaruit de zogenaamde witlofwortels of witlofpennen groeien.
Witlof is eerder toevallig ontstaan doordat de wortels van cichorei in de kelder werden opgeslagen en er witte blaadjes aan groeiden door een gebrek aan licht. Door selectie ontstond er een gesloten, vaste krop die we nu kennen als witlof. De krop bestaat uit opnieuw opgeschoten bladeren.
“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934. Alleen zijn we het er in Vlaanderen nog niet over eens of het nu speculaas of speculoos is. Deze discussie gaan we hier niet voeren. Wat we wel weten is dat speculaas in de Lage Landen een zeer lange traditie kent als feestelijk gebak.
De heerlijke goudgele frietjes, stoofvlees op Vlaamse wijze, Luikse wafel, mosselen en nog veel meer. Ontdek de Belgische keuken tijdens je staycation of bezoek. België kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
Stoofvlees met frieten
Jullie bevestigden het nog maar eens: het favoriete gerecht van de Belgen is stoofvlees met frieten. Een klassieker die altijd even goed smaakt.
Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit nationaal gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules.
Op zondag, een belangrijke dag voor Belgen, genieten ze vaak van een uitgebreide maaltijd. Traditioneel gezien eten Belgen op zondag vaak frieten met stoofvlees, gehaktballen of kip. Daarnaast zijn ook stamppot, vol-au-vent en mosselen geliefde gerechten op deze dag.
Van de heilige kip op zondag tot de rosbief bij oma: frietjes horen erbij en worden gesmaakt door klein en groot. Natuurlijk blijft dé grote klassieker waar iedereen dol op is en die terug te vinden is in zowat alle brasserieën in België, biefstuk friet met salade.
Pralines als Belgisch cadeau
Pralines zijn een typisch Belgisch cadeau dat wereldwijd bekend staat om zijn kwaliteit en vakmanschap. Deze heerlijke chocoladebonbons worden gemaakt met de fijnste ingrediënten en zijn vaak gevuld met verschillende smaken en texturen.
Chocolade, pralines, wafels en speculaas zijn enkele van de populaire snoepjes die uit België komen. De hoge kwaliteit en vakmanschap waarmee deze snoepjes worden gemaakt, maken ze geliefd bij snoepliefhebbers overal ter wereld.