Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
Voor herstel en het ontgiften van de lever is het belangrijk om de juiste voeding in te nemen. Knoflook, groene thee en vette vis zijn enkele voedingsmiddelen die de functie van de lever ondersteunen. Voedsel met veel antioxidanten helpt ontstekingen af te remmen en heeft beschermende eigenschappen voor de lever.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie. Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever. Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Goed voor je lever
Toch is er een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat je langer leeft als je kaas eet. Dat zit zo. De Universiteit van Texas onderzocht het stofje spermidine, dat een goede werking heeft op je gezondheid. Het stofje zorgt ervoor dat beschadigde levercellen zich niet langer delen.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Veel leverziekten kunnen ontstaan door een virusinfectie (hepatitis A, B, C, D, E), door giftige stoffen en medicijnen. Ook kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Algemene klachten bij leveraandoeningen zijn: vermoeidheid, gevoel van slapte, verminderde eetlust, gewichtsverlies en geelzucht.
Dagelijks consumptie van tomatensap houdt de lever gezond, wat helpt bij een goede werking van de spijsvertering, het stimuleren van een regelmatige stoelgang en het voorkomen van verstopping.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine. Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Even snel een stukje komkommer is zo'n makkelijke snack, maar zo gezond! Komkommers helpen bij de spijsvertering en hebben een zuiverend effect op de lever.
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.