Volgens het Voedingscentrum kan je taugé opnieuw opwarmen, maar moet je de taugé dan wel eerst onderdompelen in kokend water en ze goed mee wokken met de maaltijd. Kiemgroente is namelijk de hemel voor bacteriën, en dan niet van het goede soort.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Bieten. Hetzelfde nitrietverhaal vind je bij bieten, maar da's geen reden om ze nooit meer te eten, natuurlijk! Zolang je ze niet opnieuw opwarmt, is er niets aan de hand. En als je ten volle wilt profiteren van de vitaminen in bietjes, kan je ze ook nog altijd verwerken in koude bereidingen zoals smoothies en slaatjes ...
In de zomer bewaar je de bieten het best met loof in de koelkast. Gekookte bieten zijn meerdere weken houdbaar in de koelkast.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Rode kool is een heerlijke koolsoort en een veelzijdige smaakmaker die je kunt bereiden op allerlei manieren. Je kunt rode kool koken, stoven, opwarmen in de oven of rauw verwerken in een koolsalade.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.
Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.
Taugé kun je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt taugé ook invriezen. Na ongeveer 2 minuten blancheren (een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water) is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries.
Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven. Het is een kooktechniek, waarbij het voedsel eerst enkele minuten in kokend water wordt ondergedompeld, waarna het wordt afgespoeld met koud water. Doordat het voedsel meteen wordt afgekoeld, wordt het kookproces onderbroken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het product is slap of verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Nasi bewaren is één, maar je moet het natuurlijk nog wel even opnieuw opwarmen voordat je het kunt eten. Nasi opwarmen kun je op drie manieren doen: in de pan, in de magnetron of in de oven/airfryer.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Je kunt gekookte bieten zowel koud als warm eten.
Rode bieten zitten bomvol vitaminen en minderalen. Met bijna 1 mg ijzer per 100 gram is de rode biet een van de meest ijzerhoudende groenten. Daarnaast bevat deze krachtpatser onder andere magnesium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Rode bieten zijn goed voor je bloeddruk.
Rode bieten zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.