Opwarmen/bereiden en bewaren Je kan de ovenschotel het beste, afgedekt met aluminiumfolie, opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca. 10-15 minuten. Haal de laatste paar minuten de folie weg voor een mooi bruin korstje.
Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Je kunt witlof ook invriezen: Blancheer gesneden witlof eerst 2 minuten voor het invriezen. Daarna is het lof 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen gaat prima in bijvoorbeeld een pan kokend water. Witlof houdt niet van licht.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
witlofschotel met ham en kaas is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is. Laat de schotel nadien rustig ontdooien (in de koelkast) en warm deze op in de voorverwarmde oven.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Opwarmen in de oven
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Tip voor iedereen die witlof uit de oven maakt
Kook de stronken dan eerst een paar minuutjes voor in een klein laagje water, laat vervolgens goed uitlekken en dep ze nog even droog met een keukenpapiertje. Zo weet je namelijk zeker dat ze straks goed gaar zijn én voorkom je dat ze te waterig zijn.
Ik zou het gebraad snijden, het in een ovenschaal leggen, er wat hete runderbouillon overheen gieten, het goed afdekken en het in de oven zetten tot het heet is. Het zou niet langer dan 12 tot 15 minuten moeten duren om het vlees op te warmen, aangezien de bouillon die je eroverheen hebt gegoten al heet was.
Bakken met boven- en onderwarmte
Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand. Boven- en onderwarmte is sowieso handig voor alle deegwaren die rijzen. Gebruik wel maar één bakplaat of rooster, want een extra bakplaat blokkeert de warmte.
Convectiekoken is ideaal voor gerechten die beter gedijen in een droog klimaat en waarbij u het bruinen en knapperig worden wilt stimuleren. Dus het roosteren van vlees, aardappelen en groenten is allemaal ideaal, en het is geweldig voor het opwarmen van dingen zoals gefrituurde kip of het bakken van pizza .
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
Het gebruik van folie op ovenrekken kan de warmteverdeling in de oven verstoren en optimale kookresultaten verstoren . Het afdekken van ventilatieopeningen in de bodem van de oven kan leiden tot onvoldoende luchtstroom, problemen met warmteverdeling en problemen met de prestaties.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Was de struikjes en leg ze in een, liefst ronde magnetronbestendige schaal, waarin ze naast elkaar kunnen worden neergelegd. Leg de struikjes met de harde uit-einden naar buiten in de schaal. Zet de schaal in de magnetron en kook de witlof, afgedekt, 4-7 minuten, ca. 850 Watt.
Was het witloof en snij doormidden, snij er een stukje van de onderkant af, snij ze fijn. Als je dit op voorhand al wil klaarmaken kan je het witloof snijden en dan spoelen, en goed uitlekken, zo gaat het niet verkleuren, meng dan à la minute de mayo en de rest erbij. Anders wordt het witloof te slap.
Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.