Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Antwoord. De aluminiumfolie moet op de warme zijde van de isolatie zitten in de wintersituatie, zijnde de onderzijde in dit geval.
In de meeste huishoudens is wel een rol zilverfolie in de keuken te vinden. Met zilverfolie bedoelen we in feite aluminiumfolie.
Het is technisch mogelijk om folie te maken van 99,99% zuiver aluminium. Zulke folie wordt toegepast voor condensatoren in de elektronica. Het is duur en niet sterk genoeg voor verpakkingsdoeleinden. Het merendeel van het technisch zuivere aluminium is voor 99,5% zuiver, met ongeveer 0,4% ijzer en 0,1% silicium.
De tanden zijn echter niet sterk genoeg om door metalen, zoals aluminium, te knagen. Wel kunnen ze hun tanden in aluminiumfolie zetten. Aluminiumfolie is echter erg dun. Muizen kunnen er snel doorheen knagen.
Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden; ~barriéres maken van bv. aluminiumfolie of koper. van koper krijgen ze een lichte schok.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand.
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Koken en bewaren in aluminium
Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.
Aluminiumfolie. Neem een stukje aluminiumfolie en verfrommel het tot een propje. Dat propje aluminiumfolie leg je bovenaan in het bestekbakje van je vaatwasser. Je glazen en bestek zullen er weer glanzend uitkomen!
Aluminiumfolie kan sterk vervuild raken, bijvoorbeeld door vette etensresten die eraan blijven kleven. Gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven raden aan om sterk vervuilde aluminiumfolie weg te gooien bij het restafval.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Speciaal soort aluminiumfolie
Het materiaal kan temperaturen van zo'n 550 graden Celsius aan. De vlammen moeten wel binnen tien minuten voorbij zijn getrokken want lang kan het materiaal deze hoge temperaturen niet aan.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
Een eerste voordeel is dat folie ervoor zorgt dat de smaken en de aroma's van een gerecht niet verloren kunnen gaan, de folie houdt de aroma's immers goed vast (bijkomend voordeel: als je vis in folie bereidt, vermijd je dat je hele huis naar vis gaat ruiken).
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Bij warmte kruipen ze omhoog in de stengels van planten of op palen en muren. Zo zijn ze ver weg van de hete, uitdrogende zandbodem. Ze kunnen hele perioden in 'estivatie' – warmtevlucht – doorbrengen.
Zoals hierboven gezegd houden slakken niet van koffiedik. Vanwege de scherpe struktuur vinden ze het niet fijn om eroverheen te kruipen.
5. Vaseline. Vaseline kan een goede manier zijn om potplanten te beschermen tegen schade door slakken. De gladde textuur van de vaseline maakt het lastig voor de slak om grip te vinden op een oppervlak.