Net als gewone perziken zijn wilde perziken rijk aan vitamine A en C, evenals vezels en antioxidanten. Of je ze nu vers eet, in een taart stopt, grilt of pureert in een smoothie, wilde perziken zijn ongelooflijk veelzijdig. De mogelijkheden om ze te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten zijn eindeloos.
Een wilde perzik zit net als een gewone perzik vol met vitamines. Zoals vitamine A en C. Daarnaast is het een 'slanke' vrucht. Wanneer je een perzik eet (van 100 gram) dan krijg je een derde minder calorieën dan bij een ander stuk fruit.
De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig. Wilde perziken kun je zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Als vulling van volkorenpannenkoekjes.
De perzik zuivert je lichaam dankzij de vele vezels en het hoge gehalte aan kalium. Dat is goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Een perzik wordt daarom ook wel detoxfruit genoemd. En ook niet onbelangrijk op het werk: kalium is goed om je zenuwprikkelgeleiding onder controle te houden.
De schil van een perzik is eetbaar.
Perziken bevatten 7,9 gram suiker per 100 gram en zijn in elke supermarkt te koop.
Om een wilde perzik schoon te maken, begin je met het wassen van de vrucht en eventueel het verwijderen van de pit. Om de pit te verwijderen, snijd je de perzik doormidden en maak je rondom de pit een insnijding. Hierdoor laat het rijpe vruchtvlees zich gemakkelijk losmaken van de pit.
Hoeveel groente en fruit per dag? Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Niet in één groente zitten alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. En datzelfde geldt voor fruit.
Het eten van perziken kan je helpen om obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels. De vezels nemen vocht op in je spijsverteringssysteem en helpen daardoor om je ontlasting soepel te houden en meer volume te geven. Dit bevordert de beweeglijkheid van je darmen en een regelmatige stoelgang.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
We ontdekten dat hun verschillen meer dan oppervlakkig waren. Gele perziken hadden een helderdere, iets zuurdere smaak die de zoetheid van de sonker in evenwicht bracht, en hun stevigere vruchtvlees hield zich beter staande bij het bakken dan dat van de witte perziken . We vonden ook de helderheid die de gele perziken aan de salsa gaven, mooi.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Je kunt wilde perziken het beste op een koele plaats (12-15°C) bewaren. Daar zijn ze, afhankelijk van de rijpheid, 1-3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze maximaal een week bewaren, maar dit gaat wel ten koste van de smaak en het aroma.
De platte perzik is veel zoeter van smaak en de schil laat makkelijker los dan dat van de Spaanse perzik. De platte vorm zorgt er ook voor dat deze perzik makkelijker in de hand ligt dan een ronde perzik. Wel kan de Wilde bosperzik iets minder lang bewaard worden.
Absoluut! Perziken zijn een uitstekende toevoeging aan een gezond dieet. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen en hebben ook nog eens weinig calorieën. Dit maakt ze ideaal als je bezig bent met gewichtsverlies.
Prunus Persica Fruit (Peach), Prunus Persica (Peach) Fruit Extract. Perzikpitolie is een lichte olie die niet blijft hangen op de huid. Het is een ideaal ingrediënt voor lichte lotions en moisturizers. Het is beschermend en hydraterend en is goed geschikt als massageolie.
Het wassen van uw perziken onder koud stromend water is voldoende om alle vuiligheid die erop kan zitten te verwijderen. Hoewel het niet nodig is om perziken met azijn te wassen, kan dit de bacteriën die op uw fruit leven minimaliseren. Houd er wel rekening mee dat de azijn de smaak en textuur van de perziken kan beïnvloeden, aldus Colorado State University.
Fruit of groente onder stromend water houden verwijdert meer dan het onderdompelen van de producten. Producten zoals aardappelen schillen of schrobben met een stijve, schone borstel of zachte items zoals perziken wrijven terwijl u ze onder stromend water houdt, werkt het beste om resten te verwijderen.
Maar voor fruit zoals appels, peren, perziken en pruimen is een azijnoplossing een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat alle pesticiden uit de schil worden verwijderd . Daarnaast kunnen kleinere, losse vruchten zoals bessen en kersen ook met azijn worden gewassen. Ze zijn gemakkelijk onder te dompelen in water en kunnen snel worden gezeefd als ze klaar zijn.
Je kan de wilde perzik schillen maar je kunt ze ook met schil en al eten. De vrucht is heerlijk zoet en sappig. Erg geschikt om zo uit de hand te eten of te verwerken in cake en taart, warme gerechten en smoothies.
Tot slot zet de peer zich samen met de appel in het midden. Van meeste kcal naar minste kcal de fruitsoorten op een rij: Banaan, druiven, kiwi, appel, peer en aardbeien.
Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in. Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee? Dan is ze goed!
Een klassieke methode hiervoor is die met de papieren zak. Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.