Het oudste zout is zo'n 600 miljoen jaar oud. Zo oud zout vind je in Punjab, Salt Range en Siberië. In Nederland is het zout tussen de 255 en 200 miljoen jaar oud. Het zout dat in Nederland uit de bodem wordt gehaald is tussen de 255 en 225 miljoen jaar oud.
De vroegste methode van zoutproductie was door verdamping, waarbij zeewater of pekel in de zon werd gelaten om te drogen . Zout werd ook verkregen uit zoutmijnen of zoutbronnen, waar het van nature kon worden gevonden in de vorm van steenzout of pekel.
Zout was erg duur en wie het zich kon veroorloven was kennelijk kapitaalkrachtig genoeg voor een "overheidsbijdrage". Het zout moest echter droog bewaard worden, want door de vochtige huizen van die tijd werd het anders te klonterig voor gebruik.
Herkomst. Zout komt in de natuur voor in zoutmijnen, zeeën en oceanen, en zelfs in sommige landplanten. Het wordt gewonnen door zeewater te verdampen of door zoutlagen uit de grond te halen. In Nederland is er bijvoorbeeld een bekende zoutwinninglocatie in de regio Twente.
De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar voor onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren.
De ontdekking van zout wordt niet aan een specifiek individu toegeschreven , omdat zout al sinds de prehistorie bekend is bij mensen. Het gebruik van zout dateert van vóór de geschreven geschiedenis, en bewijs suggereert dat vroege mensen zout verkregen uit natuurlijke bronnen zoals zoutmijnen, zoutbronnen of door zeewater te verdampen.
Het toevoegen van zout aan voedsel begon relatief recent, ongeveer 5000 jaar geleden . Naarmate mensen er steeds meer aan verslaafd raakten, werd zout het belangrijkste handelsobject en de economische basis van verschillende rijken.
Het oudste zout is zo'n 600 miljoen jaar oud. Zo oud zout vind je in Punjab, Salt Range en Siberië. In Nederland is het zout tussen de 255 en 200 miljoen jaar oud. Het zout dat in Nederland uit de bodem wordt gehaald is tussen de 255 en 225 miljoen jaar oud.
Zoutlagen in de Twentse bodem
Deze zoutlagen zijn honderden miljoenen jaren geleden ontstaan door verdamping van een binnenzee, die toen West Europa bedekte. Toen in opdracht van De baron Van Heeckeren in 1887 in Delden een drinkwaterput werd geslagen, kwam dit steenzout op een diepte van 520 meter naar boven.
Zout wordt al duizenden jaren gebruikt in voeding en als bewaarmiddel. De allereerste mens kreeg voldoende zout binnen via het vlees dat hij at, maar zodra hij zich ging settelen, aan landbouw begon te doen en minder vlees at, werd het noodzakelijk om extra zout in te nemen.
Een ounce zout kon ooit worden geruild voor een ounce goud . Nu is het idee lachwekkend, met goudkosten die oplopen tot meer dan $2.000 per ounce, terwijl 26 ounces zout slechts $1 waard is.
Het meest verfijnde, meest smaakvolle en kostbaarste zout ter wereld, dat is fleur de sel. Dit zeezout wordt op duurzame wijze gewonnen, en is een echte topper in de keuken. Het geeft uw gerechten een exclusieve toets en een verfijnde smaak.
Zelfs vandaag de dag raakt de geschiedenis van zout ons dagelijks leven. Het woord "salaris" is afgeleid van het woord "zout". Zout werd zeer gewaardeerd en de productie ervan was in de oudheid wettelijk beperkt , dus werd het historisch gebruikt als een methode van handel en valuta.
In de Romeinse tijd en gedurende de middeleeuwen was zout een waardevol handelsartikel, ook wel "wit goud" genoemd. Deze grote vraag naar zout was te danken aan het belangrijke gebruik ervan bij het conserveren van voedsel, met name vlees en vis. Omdat het zo waardevol was, werden soldaten in het Romeinse leger soms betaald met zout in plaats van geld.
Zout werd gebruikt als betaalmiddel in het oude Rome , en de wortels van de woorden "soldaat" en "salaris" kunnen worden herleid tot Latijnse woorden die betrekking hebben op het geven of ontvangen van zout. Tijdens de middeleeuwen werd zout vervoerd over wegen die speciaal voor dat doel waren aangelegd.
Zout komt uit twee hoofdbronnen: zeewater en het natriumchloride mineraal haliet (ook bekend als steenzout) . Steenzout komt voor in uitgestrekte lagen sedimentaire evaporietmineralen die ontstaan door het opdrogen van ingesloten meren, playas en zeeën. Zoutlagen kunnen tot 350 meter (1.150 ft) dik zijn en onder grote gebieden liggen.
De Romeinen waren niet de enigen die de waarde van zout hadden ontdekt. De Kelten waren al eerder schatrijk geworden door het winnen van zout. In Geschiedenis Magazine 3 van 2022 neemt Herman Clerinx je mee naar de prehistorische zoutmijnen van de Kelten.
Zoutgehalte beïnvloedt bijna alle aspecten van de ontwikkeling van planten, waaronder: kieming, vegetatieve groei en reproductieve ontwikkeling. Bodemzoutgehalte veroorzaakt ionentoxiciteit, osmotische stress, nutriëntentekort (N, Ca, K, P, Fe, Zn) en oxidatieve stress bij planten, en beperkt zo de wateropname uit de bodem .
In het noorden en oosten van Nederland zijn op veel plekken in de ondergrond zoutlagen van soms wel honderden meters dik te vinden. De ondiepste zoutlagen bevinden zich op een diepte vanaf 100 m (Zuidwending), de diepste zoutlagen zijn aanwezig tot een diepte van 5000 m.
Zout is een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Het verbetert de smaak van gerechten en heeft conserverende eigenschappen. Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal.
Zout in de hel
Hoewel er in de wereld veel zout is, was het lange tijd een erg schaars en dus kostbaar goed. Reden is dat er weinig plaatsen zijn waar zout zomaar voor het grijpen ligt. Veelal bevindt het zich een paar honderd meter onder de bodem. Zout is immers altijd het restant van zeewater dat is verdampt.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
De ontdekking van zout wordt niet aan een specifiek individu toegeschreven , omdat zout al sinds de prehistorie bekend is bij mensen. Het gebruik van zout dateert van vóór de geschreven geschiedenis, en bewijs suggereert dat vroege mensen zout verkregen uit natuurlijke bronnen zoals zoutmijnen, zoutbronnen of door zeewater te verdampen.
Heb je ('t) ooit zoo zout gegeten? d.w.z, eig. heb je ooit zoo iets sterks geproefd?; bij overdr.: heb je ooit zoo iets vreemds, zonderlings beleefd of gehoord? Vgl.
Vroege jagers konden een constante aanvoer van zout uit vlees verkrijgen, maar landbouwgroepen moesten het zoeken door dierensporen naar zoutlagen te volgen . De oude Egyptenaren waren de eersten die de conserveringsmogelijkheden van zout beseften.