Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien. Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Of de boter nog eetbaar is kunt u zien en ruiken. Als het niet goed meer is, dan wordt het ranzig, ruikt en smaakt het zuur of verkleurt het donker.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Het is lastig om precies te weten welke ziekteverwekker op bedorven boter groeit, maar er zijn een paar algemene richtlijnen die u in gedachten kunt houden als u voedselvergiftiging vermoedt. Het eten van bedorven boter resulteert vaak in: Maagpijn . Misselijkheid en overgeven.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Rauwe boter met een kaasachtige geur is normaal. En die geur wordt meestal niet overgebracht op de smaak. Rauwe boter wordt rijker, vetter en smaakvoller in de loop van de tijd... en ja, kan naar kaas ruiken.
Veel van de oxidatiepaden worden niet helemaal begrepen. Gezouten boter werd ontwikkeld om bederf te voorkomen en de smaak van ranzige boter te maskeren. Een zuur-bittere smaak is herkenbaar aan ranzigheid (bijv. zeepachtig, babybraaksel, blauwe kaas). Ranzige boter wordt geel tot bruin en de smaak wordt scherp.
Boter bederft namelijk niet door bacteriën, maar reageert op zuurstof (vetoxidatie); een proces dat je niet kunt tegenhouden, maar je kan het wel vertragen door de boter goed afgesloten te bewaren. Dat is sowieso belangrijk, want boter neemt snel smaakjes op van andere dingen.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Bewaar het in de koelkast voor de lange termijn
Als je boter langer dan een paar dagen bewaard gaat worden, bewaar hem dan in de koelkast . Of je kunt hem maandenlang invriezen, zolang je hem maar goed inpakt in folie of een diepvrieszak.
Maar dat effect werkt tegen je als je boter in de koelkast bewaart. Het vet houdt niet op vet te zijn als het stijf wordt; het blijft geuren uit de vier hoeken van je koelkast trekken, en als de geur er eenmaal is, gaat hij niet meer weg .
Zit de boter niet meer in de originele verpakking (bijvoorbeeld een restje kruidenboter na een barbecue), verpak ze dan in porties in vershoudfolie, en stop die in een luchtdicht zakje of doosje. Boter is 3 tot 6 maanden houdbaar in de diepvriezer.
Een mogelijke verklaring hiervoor is dysgeusie : de wetenschappelijke term voor plotselinge veranderingen in uw perceptie van de smaak van voedsel, waardoor het allemaal zuur, zoet, bitter of metaalachtig wordt.
De vissmaak is een opslagfout van zure boter en is een ernstig probleem in Europa.
Rauwe boter kan tot 60 dagen vers blijven in de koelkast. U kunt rauwe boter ook op het aanrecht bewaren bij kamertemperatuur, maar dan zal het sneller zuur worden. Interessant genoeg bederven rauwe zuivelproducten zelden . Ze worden alleen zuur na verloop van tijd en ze zijn veilig om zuur te consumeren.
Boterzuur is een vluchtig vetzuur met een zeer penetrante geur en een onaangename smaak. Het wordt geproduceerd door boterzuurbacteriën. Bij de productie van harde kaas kunnen boterzuurbacteriën aanleiding geven tot grote gaten en afwijkende geur en smaak ('knijper' of 'laat los').
Koeien die groene planten eten, zoals vers gras, ontwikkelen een gele pigmentatie door de aanwezigheid van bètacaroteen. Deze bètacaroteen wordt vervolgens overgebracht naar de melk en vervolgens naar de boter. Omgekeerd hebben koeien die droog hooi en granen krijgen, geen bètacaroteen in hun dieet , wat resulteert in witte boter.
Wanneer u uw boter voor het eerst opent, zal deze een pittige en romige smaak hebben. Na verloop van tijd zal de cultuur zich ontwikkelen, wat de smaak verbetert. Ontwikkelende culturen geven de boter een meer kaasachtige smaak en een scherpere geur . Dit is een typisch kenmerk van gekweekte boter.
Hoewel je op schimmel moet letten, zul je eerder subtiele tekenen van bederf zien, zoals veranderingen in kleur of textuur en vreemde geuren. En hoewel bedorven boter je waarschijnlijk niet ziek zal maken , zal het zeker niet lekker smaken. Als je boter zuur of ranzig ruikt of smaakt, is het tijd om het weg te gooien.
Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden. Bij verhitting verdwijnt de ranzige smaak namelijk. Boter kan ook gaan schimmelen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.