Laat ze niet te lang buiten de koelkast staan. Zorg er daarnaast voor dat je ze bewaart in een afgesloten bakje en voeg eventueel wat citroensap of zure vruchten toe. Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Als je appels hebt gesneden, bijvoorbeeld voor een salade, bewaar de restjes dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast om uitdroging te voorkomen. Onthoud dat appels, net als veel fruit, gevoelig zijn voor ethyleengas dat wordt afgegeven door sommige groenten en fruit, zoals bananen.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining.
Je kunt de schil er ook op laten zitten en de appels gewoon in dunne plakjes snijden. Maar hoe zit het met de bruining? Als je ze de hele dag in je lunchtrommel bewaart, kunnen ze bruin en papperig worden — en dat wil niemand.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Het goede nieuws is dat een paar dingen in je voorraadkast kunnen helpen om gesneden appels er vers uit te laten zien: Zout: Voeg 1/4 theelepel zout toe aan twee kopjes water. Week appelschijfjes een paar minuten in het zoute water en spoel ze daarna goed af voordat je ze serveert of bewaart . Deze pekel houdt bruin worden tot een week lang tegen.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
Leg de appel op zijn kop, met het steeltje naar beneden. Snijd de appel links van het klokhuis door, houd de appel bij elkaar. Snijd de appel rechts van het klokhuis door, blijf de appel bij elkaar houden. Draai de appel een kwartslag, zodat je hem nog een keer links en rechts van het klokhuis kunt doorsnijden.
Groente, fruit en noten als tussendoortje
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
Knijp zoveel mogelijk lucht uit de zakken. Bewaar de plakjes vervolgens in de koelkast . Ik heb de appels meerdere dagen in de koelkast bewaard zonder dat ze bruin werden. Dit is handig als je van tevoren wat feestvoorbereidingen moet doen.
Het is beter om de overgebleven appel weg te gooien en te kiezen voor vers fruit . Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar nadat u hem hebt gesneden, moet hij in de koelkast worden bewaard, tenzij hij in een taart is gebakken. Dan kunt u hem maximaal twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Het bewaren van gesneden appels in de koelkast helpt ook. Als je een gesneden appel op kamertemperatuur bewaart, wordt hij exponentieel sneller bruin dan wanneer je hem in de koelkast bewaart . Dat komt doordat de lagere temperatuur de reacties tussen de enzymen vertraagt, waardoor het bruiningsproces langer duurt.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
Ze geven de voorkeur aan de koeling . Appels blijven het langst houdbaar als ze op 31-36 graden Fahrenheit worden bewaard. Je wilt ze dus in het koelste deel van de koelkast bewaren.
Mijn mening hierover: Appels en peren weken is een methode die prima werkt als je gewoon water gebruikt, maar alleen voor een hele korte tijd - ik zou zeggen minder dan 30 minuten, en idealiter minder dan 15. Als je het langer laat weken, wordt je fruit bruin en lijdt de textuur eronder.
APPELS EN PEREN INVRIEZEN
Verwijder het klokhuis en snijd de appel of peer in stukjes of schijfjes. Leg de partjes in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water en wacht 20 minuten. Giet het vervolgens af en leg de partjes in een diepvriesbakje, waarna ze de vriezer in kunnen.
Je kunt er ook appelmoes, appelboter of appelgelei van maken . Je kunt ze in muffins, crumbles en cakes doen. Je kunt ze in sandwiches leggen. Je kunt ze roosteren met worstjes of ze in een boerenkoolsalade gooien.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Meloenen (cantaloupe, honeydew, watermeloen), mango's en ananas : Deze kunnen allemaal 3 tot 4 dagen van tevoren worden gesneden en in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard. Granaatappelpitten: Kunnen 4 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Dus ga aan de slag, snijd wat groenten! Snijd je groenten al van tevoren of ben je van plan om daarmee te beginnen?