Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Wanneer het tijd is om je gerecht op te warmen, begin dan met het aan de kook brengen van een pan met gezouten water. Doe vervolgens je overgebleven pastanoedels in een hittebestendige vergiet en dompel de hele vergiet voorzichtig 30 tot 60 seconden in de pan om de noedels op te warmen.
Opnieuw koken
Heb je pasta zonder saus over? Perfect! Je kunt deze namelijk prima verwarmen in heet water. Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Ja. Je kunt de pasta helemaal doorkoken, dan met ijswater laten schrikken en laten uitlekken, en dan 30 seconden in kokend water leggen als je het opnieuw wilt opwarmen . Je kunt het ook helemaal doorkoken, laten uitlekken en er olie aan toevoegen om het zacht te houden, zodat het opnieuw kan worden opgewarmd zonder het opnieuw te hoeven koken.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Als de rijst of pasta op kamertemperatuur blijft staan, zoals in een pan op het fornuis, kunnen B. cereus-sporen zich snel vermenigvuldigen en een aanzienlijke hoeveelheid toxine produceren . Eenmaal gekoeld, kunnen de bacteriën inactief worden, maar ze beginnen zich weer te vermenigvuldigen wanneer de restjes worden verwijderd en opnieuw worden opgewarmd.
Hoewel je de pasta niet meer 'al dente' krijgt, kan je het perfect gebruiken in een ovenschotel of soep.
Het duurt vele uren voordat eenvoudige zetmelen worden omgezet in resistente zetmelen. Idealiter, en voor maximaal voordeel, moeten pasta en rijst 24 uur lang worden gekoeld voordat ze worden gegeten of opgewarmd . Het is belangrijk om voedsel kort na het koken te koelen om de mogelijkheid van bacteriegroei en door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen.
Koude pastasalade is heel gezond. Gezonder zelfs dan warme pasta. Dat heeft alles te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. Wanneer je pasta namelijk laat afkoelen wordt het zetmeel omgezet in resistent zetmeel, wat zich als een voedingsvezel gedraagt.
Volgens wetenschapper Dr. Denise Robertson van de Universiteit van Surrey, behandelt je lichaam pasta die je kookt en afkoelt veel meer als vezels. Hierdoor ontstaat een kleinere glucosepiek en worden de goede bacteriën in je darmen gevoed.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Bacillus cereus is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in rijst- of pastagerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn.
Doe de macaroni of spaghetti in een schaal, giet het water erbij en eventueel wat zout. Doe de deksel op de schaal. Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op HOOG (100%).
Pasta opwarmen in kokend water
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Gerechten zoals lasagne, pastaschotel of macaroni met kaas worden vaak de eerste keer in de oven bereid, dus als je het gerecht oorspronkelijk in de oven hebt gebakken, is het een veilige gok om het gerecht in de oven op te warmen ! De beste manier om pasta in de oven op te warmen is om: De oven voor te verwarmen op 350 °F.
Ik raad het niet aan omdat het de kwaliteit aantast, maar als het gekookt is, giet dan koud water door de pan tot de pasta koud is en laat het dan 10 minuten staan. Giet het af en voeg dan een beetje olie toe om het te coaten . Dat zou moeten voorkomen dat het blijft plakken.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Spoel de pasta niet af
Verdeel in plaats daarvan de uitgelekte pasta over een bakplaat met opstaande rand en meng er een beetje olijfolie doorheen (om te voorkomen dat de pasta blijft plakken). Door de pasta uit te spreiden, koelt deze sneller af, zonder dat het belangrijkste ingrediënt van een goede pastasalade door de gootsteen wordt gespoeld.
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Doe de pasta in een ovenvaste pan of kom. Bedek de pasta met aluminiumfolie en zet de oven op de laagste temperatuur, of 220 °F (104 °C) . Als de temperatuur oploopt tot 225 °F (107 °C), zet dan de warmtebron uit zodat het eten warm kan blijven in de restwarmte zonder te gaar te worden.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.