Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
We kunnen absoluut concluderen dat een banaan gezond is. Deze fruitsoort zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Met de aanwezige calorieën of koolhydraten is absoluut niets mis als je ze inpast in je totale energiebehoefte. Een banaan past in elk gezond eetschema.
Bananen zijn geschikt om te eten als je wilt afvallen. Ze hebben, zoals iedere fruitsoort, belangrijke voedingswaardes en kenmerken. Ze bevatten veel vezels en kalium.
Als je bananen lekker vindt, kun je er gerust twee per dag eten. Vooral belangrijk is dat je gevarieerd eet. Zo bevat een banaan weinig vitamine C, dus dat moet je uit andere fruit en groente halen. Een banaan heeft wel andere gezondheidsvoordelen; zo bevat het kalium, dat bloeddrukverlagend is.
Banaan is een van de fruitsoorten met het meest aantal vezels. Dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Vezels zorgen voor een goede, evenwichtige stoelgang, ze zorgen voor een verzadigd gevoel en ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heb je na het eten van een banaan minder snel weer trek.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Chiquita-bananen zijn de BFF's van sporters
Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren. Daarnaast bevatten bananen weinig zout. Ze helpen je beter te slapen en verlagen de kans op een hartaanval of een beroerte.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Het beste tijdstip om fruit te eten
De optimale tijd om fruit te eten is voor zonsondergang, volgens voedingsdeskundige Shikha Agarwal. “Dit komt overeen met het natuurlijke ritme van je lichaam, bevordert een betere spijsvertering en verbetert de opname van voedingsstoffen gedurende je actieve uren.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Ja, banaan is een gezond product en bevat weinig calorieën in verhouding tot het vezelgehalte en andere voedingsstoffen. Al helpt een banaan natuurlijk niet per direct met het verminderen van buikvet, het is wel een gezond alternatief op bijvoorbeeld koek of snoep.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt. En de banaan kan ook nog zorgen voor een betere nachtrust.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
“Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en door oplosbare vezels zoals pectine en inuline ook de LDL-cholesterol, de soort die best zo laag mogelijk blijft. Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.”
Ontregelde spijsvertering
Ook zorgt een banaan voor een verzurend effect. De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
De meest effectieve momenten voor je lichaam om een banaan te eten zijn 's ochtends na het opstaan, of zo'n zestig tot dertig minuten voor of meteen na een intensieve work-out. Wist je trouwens dat bananen ook nog eens gelukkig maken? Ze maken een stofje aan in je hersenen dat voor een tevreden gevoel zorgt.
In een banaan zitten per 100 gram gemiddeld 88 kcal. Er zit bijna geen vet (0,3 gram) en geen eiwit (1,1 gram) in. Van de 23 gram koolhydraten zijn er ongeveer 12 gram suikers. Een banaan bevat dus best een hoge hoeveelheid koolhydraten en suikers.
In een banaan zitten snelle suikers die je concentratie een boost geven. Daarnaast zit er kalium in. Kalium is een mineraal dat belangrijk is voor je hersenen. In sommige fruitsoorten, zoals appels zit kalium.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!