Volle melkproducten bevatten verzadigde vetzuren en zijn daarom minder aangewezen. Wie voor magere en ongezoete melkproducten kiest, krijgt daarentegen maar weinig calorieën binnen, terwijl ze evenveel vitaminen en mineralen bevatten. Volle melk bevat wel iets meer vitaminen A en D. Melk maakt niet dik.
Magere zuivel is dus een prima keuze. Toch is er iets voor te zeggen om – ook als je wilt afvallen – voor volle zuivel te kiezen. Vet zorgt er namelijk voor dat je langer een vol gevoel houdt. Na een kom volle yoghurt als ontbijt heb je minder snel weer honger dan na een kom magere yoghurt.
Sommige mensen denken dat zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas het lichaamsgewicht verhogen. De wetenschap onderschrijft dit niet.
Melkproducten bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Bovendien verkleint het gebruik van zuivel het risico op darmkanker. Om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen is het advies om magere of halfvolle zuivel te gebruiken in plaats van volle, ook voor kinderen.
Neen. En zeker niet als onderdeel van een gezonde voeding. Halfvolle en magere melk zijn met minder dan 1,8 g vet per 100 ml zelfs te beschouwen als vetarme producten. Voor een relatief beperkte energie- of caloriebijdrage brengen magere en halfvolle melk bovendien veel belangrijke voedingsstoffen aan.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
Sterker nog, als we magere melk drinken, lopen we mogelijk vetoplosbare voedingsstoffen zoals vitamine A en E mis . Halfvolle melk bevat weinig vet om een 'vetarm' voedingsmiddel te zijn, maar het bevat ook minder vetoplosbare vitamines dan volle melk .
Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Iemand met hart- en vaatziekten hoeft zuivel niet te mijden. Ook is het niet nodig om zuivel uit de voeding weg te laten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Sommige studies laten zelfs een beschermend effect zien van zuivel, en van melk in het bijzonder, op de gezondheid van hart en bloedvaten.
De beschikbaarheid van magere of vetvrije zuivelproducten heeft bijgedragen aan de overtuiging dat zuivelproducten je aan laten komen. Echter, studies laten zien dat een evenwichtige inname van melk, yoghurt en kaas als onderdeel van een gezond dieet niet gelinkt is aan gewichtstoename .
Uit onderzoeken naar alleen zuivelproducten met een hoog vetgehalte, zoals volle melk, blijkt dat er een vrij consistent verband bestaat tussen volle zuivelproducten en een lager lichaamsgewicht . Dit suggereert dat volle melk een goede aanvulling kan zijn op een uitgebalanceerd, voedzaam dieet en dat het u kan helpen een gematigd gewicht te behouden.
Niet alle melksoorten zijn gelijk als het gaat om gewichtsverlies. Het kiezen van het juiste type melk kan een verschil maken. Hoewel volle melk voordelen heeft, kan het een verstandige keuze zijn om te kiezen voor opties met een lager vetgehalte, zoals magere melk of 1% melk , vooral als u uw calorie-inname wilt verminderen.
De voedingsstoffen in melk
Calcium en vitamine D zijn essentieel voor oudere vrouwen, die botdichtheid verliezen na de menopauze. Studies suggereren dat regelmatige melkconsumptie het risico op osteoporose en fracturen bij ouderen kan verlagen .
Magere melk biedt alle nutritionele voordelen van koemelk, zoals veel calcium, vitamine D en eiwitten, zonder het toegevoegde vet. Dit maakt het de beste melk voor ouderen om de gezondheid van de botten te behouden en de spierfunctie te ondersteunen zonder het risico op hartziekten te vergroten.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Er zijn veel misverstanden over hoe het drinken van melk je gewicht kan beïnvloeden, maar onderzoek toont aan dat regelmatige consumptie waarschijnlijk geen kwaad kan als je probeert af te vallen of een gezond gewicht te behouden . Dit komt grotendeels door de bevredigende combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten in melk.
Er is geen bewijs dat zuivelproducten gewichtstoename veroorzaken . Je verliest en komt aan door minder of meer calorieën te eten, niet door een bepaalde voedselgroep. Zuivelproducten zijn geweldige bronnen van veel nuttige voedingsstoffen en zouden om die reden in je dieet moeten worden opgenomen.
Om 5 kilo aan te komen in 2 weken zal je dus flink je best moeten doen. Als je bovenstaande redenering volgt, zal het je niet echt lukken om 5 kilo aan te komen in echte lichaamsmassa: vet of spieren. Toch kan je weegschaal daadwerkelijk laten zien dat je 5 kilo zwaarder bent geworden.
Halfvolle melk bevat minder calorieën (95 calorieën in een glas van 200 ml) en minder vet dan volle melk , en minder vitamine A. De niveaus van andere voedingsstoffen, waaronder eiwitten, calcium en vitaminen zoals vitamine B2 en B12, worden niet verlaagd. Halfvolle melk kan aan kinderen worden gegeven als hoofddrank vanaf de leeftijd van één jaar.
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Het gezondste melkalternatief is sojamelk , omdat het qua voedingswaarde vergelijkbaar is met koemelk, zegt gediplomeerd diëtist Jamie Nadeau. Koemelk is een belangrijke bron van eiwitten, calcium, vitamine D en andere voedingsstoffen. Het bevat 8 gram eiwitten per kopje, terwijl sojamelk iets meer dan 6 gram per kopje bevat.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers. Je denkt dat je goed bezig bent – en intussen helpen ze je juist alleen maar verder van huis!