Skyr bevat van nature meer eiwit dan vele andere zuivelsoorten: ongeveer 11 gram eiwit per 100 gram. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid magere yoghurt bevat 3,4 gram eiwit. Het eiwitgehalte in Skyr is zo hoog door het bereidingsproces.
Zoals je ziet is skyr op de meeste vlakken gezonder dan magere Griekse yoghurt.
Ben je op zoek naar de yoghurt met de meeste eiwitten, dan is Griekse yoghurt of Skyr een uitstekende keuze. Griekse yoghurt bevat ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram. Dat is drie maal zo veel als de meeste andere soorten yoghurt. En Skyr bevat van nature maar liefst 11 tot 12 gram eiwitten per 100 gram.
Het hoge eiwitgehalte maakt skyr ook erg geschikt voor sporters: het ondersteunt het spierherstel en de spieropbouw.
Arla skyr bevat van nature 10 gram eiwit per 100 gram. Dat is 2,7 keer meer dan gewone yoghurt en bijna 1,3 keer meer dan kwark. Ook heeft het een heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur. Dé unieke eigenschappen voor een goede start van de dag.
Skyr bevat veel proteïne, wat je kan helpen een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te behouden en spieren op te bouwen. Het eten van Skyr kan ook de spiermassa en -kracht vergroten door de eiwitinname te verhogen , wat nodig is voor het behoud van de spiergezondheid.
Omdat skyr van melk wordt gemaakt, moet u skyr vermijden als u allergisch bent voor caseïne of wei — de twee eiwitten die in melk zitten. Bij deze personen kunnen skyr en andere producten op melkbasis een allergische reactie veroorzaken met symptomen die variëren van een opgeblazen gevoel en diarree tot anafylaxie ( 25 ).
In de meeste nationale aanbevelingen wordt geadviseerd om dagelijks 2-3 porties zuivelproducten te consumeren . Het zou als passend kunnen worden beschouwd dat een van deze porties skyr is.
Op nummer 1 staat Siggi's Strained Icelandic-Style Skyr. De yoghurt is rijk aan eiwitten omdat één portie vier keer zoveel melk bevat – van met gras gevoede koeien – als een gewone kop yoghurt.
Vergeleken met gram per gram bevat skyr iets hogere niveaus van eiwitten, koolhydraten en suiker, terwijl Griekse yoghurt iets meer vet bevat. Voedingskundig gezien is de een niet beter dan de ander , het zijn gewoon verschillende zuivelproducten die vergelijkbare voedingsdichtheid en gezondheidsvoordelen bieden.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Griekse yoghurt kan zeker gezond zijn, maar of het dikmakend is, hangt af van hoe je het eet en welke soort je kiest. Als je voor de volle variant gaat (met 10% vet), krijg je meer vet en calorieën binnen. Eet je daar (te) veel van, dan kan dat inderdaad bijdragen aan extra kilo's op de weegschaal.
Omdat zuivelproducten zoals yoghurt en gewone ongezoete skyr levende culturen bevatten, zijn ze probiotisch en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen .
Probiotica: Yoghurt is een uitstekende bron van probiotica, met name BB12, dat uniek is voor skyr en de gezondheid van de darmen bevordert . Hartgezondheid: Bewijs toont aan dat zuivelproducten zoals skyr in verband kunnen worden gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, dankzij mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.
De levende en actieve culturen van Skyr kunnen helpen de spijsvertering gezond te houden, het immuunsysteem te versterken, schimmelinfecties te voorkomen en het slechte cholesterol te verlagen . Omdat het van magere melk wordt gemaakt, is het altijd vetvrij. Skyr wordt vaak vergeleken met Griekse yoghurt, maar het is dikker, romiger en bevat meer eiwitten en minder suiker.
Als je Griekse of IJslandse yoghurt eet, zoals Skyr, krijg je probiotica binnen die goed zijn voor de darmen en die misselijkheid en maagproblemen helpen voorkomen .
Volgens het National Institute on Aging kan een dieet met veel zuivelproducten het risico op constipatie vergroten. Omdat Griekse yoghurt een zuivelproduct is, kan dit verband houden met het veroorzaken van constipatie . Sommige mensen verdragen lactose niet, een suiker in zuivelproducten.
Wat is er speciaal aan Skyr yoghurt? Skyr bevat alle beste onderdelen van yoghurt en nog veel meer. Het is dik, romig, van nature eiwitrijk, vetvrij en bevat minder suiker . Het is ook voedzaam, dik en ongelooflijk verfrissend.
Kaassnacks en touwproducten zitten vol met botversterkend calcium en spieropbouwende eiwitten .
Uit onderzoeken naar de resultaten van trainingssessies voor gewichtstoename is gebleken dat yoghurt beter in staat is om de vetvrije massa en de maximale spierkracht te vergroten en lichaamsvet te verminderen dan pudding met isocalorische koolhydraten.
Draagt bij aan de spieropbouw
Doordat Griekse yoghurt vooral 'langzame' eiwitten bevat, heeft je lichaam gedurende een langere periode beschikking over aminozuren dan wanneer je gewone yoghurt eet. Uit een onderzoek blijkt dat het eten van Griekse yoghurt effectief is tijdens een trainingsprogramma.
Magere melk, vetvrije Griekse yoghurt of Skyr yoghurt en cheddar kaas kunnen helpen bij het verliezen van buikvet.
Wat betreft Griekse yoghurt:
Griekse yoghurt 0% is een goede keuze. Griekse yoghurt 2% is een grensgeval. Griekse yoghurt 10% kan alleen, als je binnen de norm van 10 energie% verzadigd vet in je voeding blijft.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.