Onbewerkt vlees en kip bevatten van nature weinig zout. U kunt vlees en gevogelte goed zonder zout op smaak brengen door het meefruiten van bijvoorbeeld ui, knoflook en kruiden of door marineren.
Sommige vleeswaren bevatten minder zout dan andere. Voorbeelden van minder zoute vleeswaren zijn filet americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook zelf vlees bakken of braden (zonder zout), dit in dunne plakjes snijden als het koud is en het als broodbeleg gebruiken.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Vermijd zoveel mogelijk sterk gezouten vleeswaren, zoals rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en andere gezouten speksoorten, theeworst, salami en corned beef. Vleeswaren met minder zout zijn: fricandeau, gekookte lever, kalkoenfilet, kipfilet, rollade, rosbief en tong.
Natriumarme kaas of zoutarme zelfbereide vleeswaren kun je vrij gebruiken. Zoet beleg zoals jam, appelstroop, hagelslag en suiker bevatten weinig natrium. In sandwichspread en gistextract zit wel veel natrium. Varieer met bereide ei-gerechten zonder zout zoals roerei, omelet, gebakken ei met tomaat en ui.
Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en kwark kunt u blijven gebruiken.
Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, gierst, boekweit, linzen, yoghurt, noten, zaden en kokosnoten leveren essentiële voedingsstoffen die de spijsvertering en hydratatie bevorderen. Dit helpt de zwakte tegen te gaan die ontstaat door het gebrek aan natrium en kalium tijdens het vasten.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Kip- of kalkoenfilet zonder vel of marinade . Magere stukken rundvlees of varkensvlees. Ongezouten noten en zaden. Gedroogde bonen, erwten en linzen — zoals zwarte bonen en kikkererwten
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
,,Brood heeft zout nodig voor de smaak en de textuur, daarom zijn zoutarme broodsoorten niet erg populair'', legt ze uit. Een betere strategie is beleg te kiezen dat weinig zout bevat en volkoren brood te nemen.
Er zijn een aantal margarines en halvarines voor op brood in de verkoop die geen natrium bevatten. Becel Light, Becel Dieet en Becel met olijfolie zijn daar voorbeelden van. Daarnaast bestaat er ook ongezouten roomboter.
Kies voor minder zoute kaassoorten zoals Milner en Maaslander minder zout, hüttenkäse, mozzarella en zachte geitenkaas.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Bij een zoutbeperkt dieet is het advies om maximaal 6 gram per dag te gebruiken. Brood bevat over het algemeen veel zout (0,3-0,4 gram per snee). Als u per dag meer dan 5 sneden brood eet, krijgt u al 2 tot 2,5 gram zout binnen. In dat geval is het verstandig om brood met minder zout of zoutloos brood te eten.
Bewerkt vlees — zoals ham, vleeswaren, gedroogd vlees, hotdogs en worst — bevat vooral veel natrium. Zelfs gewone, bevroren garnalen worden vaak behandeld met natriumrijke additieven.
Plantaardige voedingsmiddelen - wortels, spinazie, appels en perziken - bevatten van nature weinig natrium. Zongedroogde tomaten, gedroogde paddenstoelen, veenbessen, kersen en ander gedroogd fruit barsten van de smaak. Gebruik ze in salades en andere gerechten om ze wat pit te geven.
Eet meer fruit en groenten . Sla diepvriesmaaltijden en andere natriumrijke kost over, zoals pizza, fastfood, kant-en-klare mixen en soepen of bouillons uit blik. Kies voor vers of diepvries gevogelte zonder vel, vis en magere stukken vlees in plaats van gemarineerd, ingeblikt, gerookt, gepekeld of gepekeld vlees.
Als u op zoek bent naar de gezondste lunchvleesoptie, kies dan de magerste stukken vleeswaren die mogelijk zijn, zoals kalkoen, kipfilet, magere ham of gebraden rundvlees . "Deze soorten vleeswaren bevatten de minste hoeveelheid vet en bieden een betere voedingswaarde vergeleken met andere", zegt Zumpano.
Kwark, Hüttenkäse en roomkaas naturel zijn ook goede broodbeleggers met minder zout. Eventueel kunt u deze op smaak maken met verse klein gesneden tuinkruiden, stukjes fruit of jam. Zoet broodbeleg, pindakaas of fruit bevat weinig zout. Een gekookt of gebakken ei zonder zout.
Wat zijn zoutarme vleeswaren? Zoutarme vleeswaren zijn vleeswaren waaraan minder zout is toegevoegd. Daardoor zijn ze ideaal voor een zoutarm dieet. Enkele voorbeelden van zoutarme vleeswaren zijn kipfilet, kalkoenfilet, rollade, fricandeau, rosbief, gekookte ham en licht gezouten rookvlees.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Hart- en vaatziekten.
Probeer deze smaken om uw maaltijden op te vrolijken zonder zout. Kruiden en specerijen op groenten: Wortels - Kaneel, kruidnagel, dille, gember, marjolein, nootmuskaat, rozemarijn, salie . Maïs - Komijn, kerriepoeder, paprika, peterselie .
Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past. Nog een manier om een saus die te zout is te redden, is zuivel.