In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken.
Pure chocolade helpt bij afvallen
Dat hangt er maar net vanaf wat voor chocolade je eet. Als je een stukje pure chocolade eet, krijg je minder trek in zoete, zoute en vette voedingsmiddelen. Daarnaast is pure chocolade ook vrij heftig in smaak (vinden we op de redactie), dus je hebt aan één stukje echt wel genoeg.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Pure chocolade "bevat twee tot drie keer meer flavanolenrijke cacaobestanddelen vergeleken met melkchocolade", voegt Peart toe. "Het is aanzienlijk hoger." Dat is een enorm gezondheidsvoordeel voor uw hart . Flavanolen zijn gerelateerd aan de productie van stikstofoxide, wat uw bloedvaten ontspant en de bloedstroom verbetert.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Een ander voordeel van pure chocolade voor gewichtsverlies is het vermogen om verzadiging te bevorderen . Pure chocolade is rijk aan voedingsvezels en enkelvoudig onverzadigde vetten, waarvan bekend is dat ze je langer een vol gevoel geven. Dit kan je calorie-inname verminderen door je te helpen te voorkomen dat je te veel eet of naar ongezonde snacks grijpt.
Hoe beïnvloedt chocolade de dikke buik? - Quora. Chocolade zelf heeft geen direct effect op buikvet . Je kunt ook niet op een specifieke plek vet aankomen. Als je echter overtollige calorieën hebt en je gebruikt ze niet op de een of andere manier, word je dikker.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Pure chocolade kan gewichtsverlies bevorderen via verschillende mechanismen, zoals het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het verminderen van honger en eetlust en het verbeteren van de stemming. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat pure chocolade ook veel calorieën en vet bevat , en veel varianten bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suiker.
Een reep van 100% pure chocolade wordt gemaakt met nul zoetstof en vaak geen ander ingrediënt dan cacaobonen . Sommige bedrijven gebruiken extra cacaoboter of een kleine hoeveelheid plantaardige lecithine om de chocolade in de verfijner glad te maken, maar moeten die chocolade op minimaal 99,75% cacao per volume houden.
Voor een decadente en voedzame traktatie, dip of druppel honing of ahornsiroop op een stukje pure chocolade en laat de smaken samensmelten in je mond ! Of dip je favoriete fruit (gedroogd of vers) in gesmolten chocolade! Nu heb je wat ideeën over hoe je van pure, pure chocolade kunt genieten!
Pascha Organic 85% Cacao Pure Chocolade Repen
Pascha Chocolate richt zich op het creëren van ambachtelijke chocolade zonder toevoegingen, vulstoffen of belangrijke allergenen. Met slechts 4 gram suiker en geen toegevoegde sojalecithine, gebruikt Pascha cacaoboter voor de ultieme romige textuur.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.