Kalium, groene thee en vezels Kalium, chloride en natrium regelen samen de vochtbalans en bloeddruk in ons lichaam. Kalium zit in aardappelen, gedroogde vruchten, bananen, peulvruchten, noten en ook in cacao en koffie. Het kan ook helpen de bloeddruk actief te verlagen.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten. Voor diabetici is het wel belangrijk om het bij 1 banaan per keer te houden.
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
Een dieet rijk aan groenten, volkoren granen en laag in verzadigde vetten kan de bloeddruk helpen verlagen. Zoutinname beperken is ook cruciaal, vooral bij al hoge bloeddruk.
Voedingtip #4 om jouw hoge bloeddruk te verlagen: Eet meer magnesiumrijke voeding. Magnesium verwijdt de bloedvaten en heeft dus een bloeddruk verlagend effect. Belangrijke bijkomstigheid: uit onderzoek blijkt dat mensen met voldoende magnesium in het bloed 40% minder kans hebben op hart- en vaatziekten.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Bij een hoge bloeddruk kun je kiezen voor verschillende oplossingen, namelijk: bloeddruk omlaag door paracetamol of aanpassingen in je voedingspatroon. Het is zeker mogelijk om door paracetamol je bloeddruk omlaag te krijgen, echter zit je dan toch aan medicijnen vast en wordt je gezondheid zelf niet beter.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Kies voor minder zoute kaassoorten zoals Milner en Maaslander minder zout, hüttenkäse, mozzarella en zachte geitenkaas.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Griekse yoghurt is niet alleen geschikt als ontbijt. Deze uitgelekte yoghurt zit vol met eiwitten, maar ook met calcium en kalium, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van 3 porties zuivel per dag je risico op hoge bloeddruk met 13% kan verminderen!
Zo is bewezen dat groenten en fruit een positieve werking hebben op het verlagen en laag houden van onze bloeddruk. De richtlijn is 2 stuks fruit en 250 gram groente. Van groenten als spinazie, bietjes en rucola is zelfs bewezen dat zij een verlagende werking hebben.
Regelmatig sporten en bewegen werkt bloeddrukverlagend, zelfs al direct na de activiteit. Sporten blijkt zelfs net zo goed te werken bij een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) als medicatie.