Bosaardbei heeft voorkeur voor een niet te droge, kalkhoudende of leemachtige bodem (zand, leem en lichte klei) die enigszins voedselarm tot enigszins voedselrijk is en niet zuur.
Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Ze kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht. Groeit bodembedekkend en laat zich moeilijk combineren met andere planten.
U kunt het beste potgrond gebruiken. Potgrond bestaat namelijk uit verschillende soorten veen, is luchtig en is qua voeding goed in balans. Plant zeker niet in pure compost of in bemeste tuinaarde. Beide zijn prima geschikt om door de grond in de tuin te mengen, maar niet voor aardbeiplanten in bakken of potten.
De Fragaria vesca, in Nederland zeer bekend als de Bosaardbei, is een prachtige vaste plant die tot ongeveer 15 cm hoog wordt. In de maand mei verschijnen er roze bloemen aan de plant die tot in juli doorbloemen. Het is een winterharde en wintergroene plant die verlangt op plaats in de schaduw of halfschaduw te staan.
De bosaardbei plant groei niet zo snel. Het duurt vrij lang tot ze 2 à 3 echte bladeren hebben, daarna kunt u ze pas uitpoten. De plantjes zijn in dit stadium nog erg kwetsbaar, dus moet u erg voorzichtig zijn wanneer u ze uit elkaar haalt.
Plant de aardbeien niet te diep en zorg dat alleen de wortels onder de grond zitten en het hart van de plant boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem met stro of mulch om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen en gaan rotten en om de groei van onkruid tegen te houden.
De bosaardbei groeit in bijna heel België en Nederland, langs bosbosranden, op kapvlakten, open plekken in het bos, in weiden en langs dijken. Meestal op een ietwat vochtige zandgrond in gefilterd zonlicht.
Maak je trouwens geen zorgen over het eten van de vruchtjes – zowel de aardbeitjes van de bosaardbei als van de schijnaardbei zijn eetbaar. Die van de schijnaardbei zijn alleen wat minder sappig. Niet giftig, dus.
Vindplaats. De bosaardbei komt voor op schaduwrijke, vochtige plaatsen, in bossen en langs oevers. Hij wordt ook veel gekweekt als bodembedekker. Hij kan groeien als onkruid dus in en kleine tuin is kweken in een aardbeipot misschien wel zo handig.
Planten die van veel kalk houden zijn vijgen, druiven en bramen. Maar denk eraan dat blauwe bessen helemaal geen kalk mogen hebben, en aardbeien en frambozen liever ook niet.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Blauwe bessen houden van vochtige en zure grond. Om die reden hebben we daar gekozen voor een bodembedekking van takjes coniferen. Zo blijft de grond vochtig, het houdt wat onkruidgroei tegen en de struiken zijn groot genoeg om voeding uit de diepere lagen van de grond te halen.
Een plantensoort die veel op Bosaardbei lijkt, maar gele kroonbladen heeft, is Schijnaardbei, Potentilla indica (Andrews) Th. Wolf uit de Rozenfamilie of Rosaceae. Het is een soort die je kunt beschouwen als een invasieve soort, die steeds meer ingeburgerd raakt in onze wilde flora.
Bosaardbeien hebben net als hun soortgenoten in onze moestuin een heerlijke zoete smaak. Deze is soms zelfs wat zoeter dan de aardbeien die we gewend zijn. Heb je bosaardbeien in je tuin, maak daar dan dankbaar gebruik van door ze te plukken.
Met citroensap kunt u aardbeien vlekken uit kleding verwijderen. Giet om te beginnen koud water over het kledingstuk heen en breng dan enkele druppels citroensap aan op de vlek. Spoel de stof daarna uit met behulp van wasmiddel of was volgens het wasvoorschrift om de vlek voorgoed te verwijderen.
Bosaardbei smaak
Ze zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Gebruik ze als garnering in salades, borrelhapjes en fruitsalades.
Bevochtig het zaaisel voorzichtig met een plantenspuit, om de kleine, fijne zaden niet te verstoren. Bij een kiemtemperatuur van 18 tot 20 °C duurt het 15 tot 20 dagen voordat de zaden ontkiemen. Zorg voor een gelijkmatige kiemtemperatuur en laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal (let op: geen mest toevoegen bij het planten van de aardbeienplanten).
Gebruik speciale potgrond voor aardbeien of potgrond die kokos bevat, die droogt namelijk minder snel uit. Vul de pot tot 6 centimeter onder de rand, dat geeft de bloemstengels wat steun zodat ze minder snel omknikken als er aardbeien aan hangen. Zet 3 tot 4 planten een beetje schuin langs de rand van de pot.
Geef aardbeien geen kalk, ze hebben een neutrale tot lichtzure bodem nodig!