Afgedekt in de koelkast “Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Bewaar kant-en-klare voedingsmiddelen zoals gekookt vlees, taarten en zuivelproducten zoals kaas, boter, room en yoghurt in het bovenste gedeelte van de koelkast. Door voedsel af te dekken en te verpakken , voorkom je dat schadelijke bacteriën van rauw voedsel naar kant-en-klare voedingsmiddelen worden overgebracht . Het voorkomt ook dat voedsel uitdroogt en oud wordt.
Bewaar gekoelde levensmiddelen in afgesloten containers of afgesloten opbergzakken en controleer restjes dagelijks op bederf.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Bedek restjes, wikkel ze in luchtdichte verpakkingen of sluit ze af in bewaardozen. Deze praktijken helpen bacteriën buiten te houden, vocht vast te houden en te voorkomen dat restjes geuren van ander voedsel in de koelkast overnemen . Koel of vries de verpakte restjes onmiddellijk in voor snelle afkoeling.
Antwoord: Door voedsel af te dekken , bescherm je je voedsel tegen schadelijke bacteriën en voorwerpen of chemicaliën die in het voedsel terechtkomen . Er zijn bepaalde verdedigingen die kunnen worden gebruikt voor rauwe en kant-en-klare voedingsmiddelen om te voorkomen dat de schadelijke bacteriën zich verspreiden. Je kunt het voedsel op de juiste manier verpakken in huishoudfolie.
Informatie. Verpak vlees stevig om de kwaliteit te behouden en te voorkomen dat vleessappen op andere voedingsmiddelen terechtkomen . Bedek voedsel om te voorkomen dat het uitdroogt. Om de kwaliteit te behouden wanneer u vlees en gevogelte in de originele verpakking invriest, wikkelt u het pakket opnieuw in met folie of plasticfolie dat wordt aanbevolen voor de vriezer.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt . Behalve tijdens het koken, mag voedsel niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan.
Het beste is om luchtdichte bakjes te gebruiken, maar als dat niet lukt, is plasticfolie veel beter dan het gewoon afdekken met een bord .
Deksels helpen de interne temperatuur van voedsel te behouden door de warmte binnenin vast te houden en te voorkomen dat deze ontsnapt . Dit is belangrijk omdat bepaalde bacteriën snel kunnen groeien in de temperatuurgevaarzone (41-135 graden Fahrenheit).
Onbedekt voedsel bewaren
Als u regelmatig voedsel onverpakt of onbedekt in de koelkast bewaart, kunt u deze gewoonte beter laten varen, zegt Le. Sommige micro-organismen (zoals schimmels en gisten) kunnen gedijen in de koude temperatuur van de koelkast, waar ze in de lucht kunnen circuleren en op voedsel kunnen landen .
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Bedek geen ventilatieopeningen op planken of muren in uw koelkast . Deze ventilatieopeningen zijn nodig voor een goede luchtcirculatie in de unit, dus als u ze afdekt, kan dit op termijn tot koelproblemen leiden.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Plaats voedsel in ondiepe pannen van minder dan 3 inch diep en plaats de pannen in de koelcel om maximale luchtstroom mogelijk te maken . Pannen kunnen onbedekt blijven tijdens het koelproces. Roer warm voedsel met plastic roerspatels die met water zijn gevuld en bevroren. Voedsel dat met roerspatels wordt geroerd, koelt snel af.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koekast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.
Even afkoelen
En dat is voor de andere producten die al in je koelkast staan – zoals melk, bijvoorbeeld – niet goed. Deze bederven dan sneller. Maar let er wel op dat je je restjes niet te lang laat afkoelen. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen.
Voor rauw gehakt, gevogelte, zeevruchten en verschillende soorten vlees (lever, tong, scharrelvlees, etc.), koel ze slechts 1 tot 2 dagen voor het koken of invriezen. Rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensgebraad, steaks en karbonades kunnen 3 tot 5 dagen bewaard worden.
Bewaar het vlees strak verpakt om blootstelling aan lucht te minimaliseren . Wij raden aan om een vacuümsealer te gebruiken om ongebruikt rundvlees te verpakken, vooral als het rundvlees opnieuw wordt ingevroren. Bewaren in slagerpapier is geweldig voor de koelkast voor een korte periode; u kunt het vlees ook strak verpakt bewaren in een Ziploc-zak.
Bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen als de temperatuur van het vlees in de "gevarenzone" blijft hangen, die tussen de 40°F (4°C) en 140°F (60°C) ligt. Door uw gekookte kip in een schone en droge, luchtdichte container te doen of deze in een ongebruikte, voedselveilige plastic zak te verzegelen, helpt u de versheid en kwaliteit van het vlees te behouden.