Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Minder ijzeropname
Als u koffie of thee drinkt, wordt het ijzer minder goed opgenomen. Dit geldt zowel voor ijzer uit de dierlijke als plantaardige producten. Ook calcium kan de opname van ijzer tegengaan, vooral als u grote hoeveelheden calcium gebruikt.
Vooral voedsel en drank met vitamine C zijn belangrijk, omdat vitamine C uw lichaam helpt ijzer op te nemen. Echter, het consumeren van grote hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, evenals bepaalde medicijnen , kan het moeilijker maken voor uw lichaam om ijzer op te nemen. Deze omvatten: thee en koffie.
Polyfenolen zitten in (rode) wijn, koffie en groene- en zwarte thee. Deze polyfenolen belemmeren de ijzeropname. Drink thee en koffie daarom vooral buiten je maaltijdmomenten om of kies bijvoorbeeld voor gemberthee, citroenthee of kruidenthee tijdens de maaltijd.
Zo doen hemochromatosepatiënten er verstandig aan rood vlees en orgaanvlees te laten staan, evenals alcohol. Fruit en dranken met vitamine C kunnen zij het beste tussen de maaltijden door eten en drinken.
Er bestaat echter wel een behandeling die ijzerstapeling tegen gaat. Dit is aderlating. Aderlating is het aftappen van bloed, waardoor het overtollige ijzer in het bloed het lichaam kan verlaten. Hierdoor wordt stapeling van ijzer in organen tegen gegaan.
Het antwoord is ja! Eieren zijn een geweldige bron van ijzer , eiwitten en andere essentiële vitaminen. Eieren bevatten weinig verzadigd vet en vormen, in combinatie met volkoren granen en donker bladgroen, een heerlijke maaltijd vol ijzer en vitaminen. Een laag ijzergehalte komt veel voor en is de belangrijkste reden waarom mensen het doneren van bloed uitstellen.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
IJzertekort door bloedverlies
Als je bloed verliest, verlies je ook ijzer. Je kunt bloedarmoede krijgen door: plots bloedverlies (bijvoorbeeld door een verwonding of operatie) geleidelijk bloedverlies (bijvoorbeeld door een langzaam bloedende maagzweer of een tumor in je maag of darm)
Thee, koffie en wijn bevatten tannines die de ijzeropname verminderen door zich aan het ijzer te binden en het uit het lichaam te verwijderen. Fytaten en vezels in volkoren granen zoals zemelen kunnen de opname van ijzer en andere mineralen verminderen.
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Er zijn ook voedingsstoffen die de opname van ijzer tegenwerken. Helaas komt hier dat verrukkelijke kopje koffie om de hoek kijken. Koffie bevat namelijk polyfenolen. Deze chemische verbindingen hebben een negatieve invloed op de ijzeropname.
IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten. Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.
Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus gemakkelijker op. Andere stoffen vormen samen met non-heemijzer een onoplosbaar complex, waardoor het non-heemijzer juist minder goed wordt opgenomen. Dit gaat om fytaat in granen en peulvruchten, en om polyfenolen in thee en koffie.
Swinkels: “We zagen ook dat de lever tot 48 uur na het slikken van een ijzertablet meer hepcidine afgaf aan het bloed. Die hogere hepcidine-concentraties in het bloed beperken ongeveer twee dagen lang het inbouwen van ijzer in de rode bloedcel.
Die bevatten sowieso minder ijzer (heemijzer ditmaal, dat makkelijk wordt opgenomen) dan rood vlees. Granen, bonen, noten en zaden bevatten fytaten, en die stoffen verminderen de ijzeropname. Wie veel bonen, noten en volkorenproducten eet verkleint de hoeveelheid non-heem ijzer die door het lichaam wordt opgenomen.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Uit onderzoek blijkt dat tekorten aan vitamine D en ijzer vaak gelijktijdig voorkomen.
Rood vlees (75 gram): 2,5 mg ijzer
Op nummer 1 van de lijst met ijzerrijke voeding staat rood vlees! Neem gerust een stukje rundvlees, lamsvlees en kalfsvlees: hierin zit gemiddeld 2,5 mg ijzer per portie.
Wijn heeft vaak een hoog ijzergehalte , waardoor de hoeveelheid opgenomen ijzer aanzienlijk toeneemt (drie keer). Melk en bier hebben geen significant effect.
Het ijzergehalte in eieren heeft een beperkte biologische beschikbaarheid (13) omdat het sterk gebonden is aan fosvitine (11), dat niet gemakkelijk wordt afgebroken door proteolytische enzymvertering (14). Bovendien remmen hele eieren en eiwitten de biologische beschikbaarheid van ijzer (15-17), waardoor de opname via de voeding bij volwassenen met maximaal 27% wordt verminderd (18).